ANCHETĂ WWF ROMÂNIA -Sătenii plătesc prețul întreg pentru lemnul de foc, în timp ce orășenii primesc subvenții pentru facturile la gaz și electricitate

Zilele trecute, WWF România a făcut o investigație în satele din Maramureș, unde oamenii plătesc prețul întreg al lemnului de foc folosit pentru încălzire și gătit, în timp ce orășenii primesc subvenții de la Guvern pentru gaz și curent. Reportajul WWF România arată astfel dublul standard care se aplică între cei de la sate și cei de la oraș. Soluția este ca și lemnul de foc să fie subvenționat condiționat. WWF România a ajuns în Uloha, în Poienile de sub Munte, Munții Maramureșului. Aici toți locuitorii, la fel ca în multe alte sate din Maramureș, folosesc lemnul ca sursă de încălzire și gătit, fie vară, fie iarnă. 

„Subvenția existentă nu se aplică, așadar, pentru locuitorii din sate precum Uloha, adică pentru 2.5 milioane de gospodării. Pentru că ei nu au rețea de gaze, se încălzesc încă cu lemne. Autoritățile nu-i ajută exact pe cei care sunt cei mai afectați de sărăcia energetică. Decizia recentă de a porni programul „Rabla pentru sobe” este foarte bună, dar nu suficientă. Ce sunt aceștia forțați să facă ca să supraviețuiască? Să cumpere lemn la negru, pe care poate li-l aduce acasă vreun „binevoitor”. Știe el de unde. Fiecare se descurcă cum poate, este pe cont propriu. Cine pierde? Oamenii care nu au avut norocul să ajungă și pe strada lor o infrastructură energetică modernă. Pădurea, pentru că sunt încurajate exploatările ilegale. Bioeconomia forestieră, pentru că lemnul de calitate ajunge să fie folosit ca lemn de foc. Și statul român, pentru că nu încasează taxe dacă lemnul este nefiscalizat și pentru că generează politici care alimentează erodarea statului de drept”, spun cei de la WWF România.
Mai multe pe wwf.ro
Dragoș HOJDA

 

 

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu