Aproape 11.300 de infracţiuni sesizate anul trecut în Maramureș (VIDEO)

Comisarul de poliție Constantin Ilea, împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş, a prezentat bilanțul acțiunilor pe anul 2023.

Astfel, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional, poliţiştii acţionează permanent atât prin activități operative cât și de altă natură, astfel că în cursul anului 2023, structurile I.P.J. Maramureș au organizat și efectuat razii, acțiuni de amploare cu efective mărite și controale directe care au avut ca rezultat constatarea directă a 1.677 de infracțiuni din care 1.015 în flagrant.

Se remarcă faptul că din totalul intervențiilor la evenimente ale structurilor județene de poliție (83,54%) s-au desfășurat în urma unor solicitări venite prin S.N.U.A.U. 112. În ceea ce privește apelurile de urgență 112 preluate și gestionate la nivelul Centrului Operațional, s-au contabilizat 36.999.

Combaterea criminalităţii

La nivelul judeţului Maramureş, în anul 2023 au fost sesizate 11.291 de infracţiuni. Infracțiunile judiciare sunt în scădere cu -1,38%, fiind înregistrate 7.009 de infracțiuni. Principala pondere o dețin infracţiunile judiciare (62,24%).

Sprijinul unității canine în anul precedent a fost unul semnificativ, s-a reliefat în cele 624 de misiuni de menţinere a ordinii publice pe raza județului. De asemenea, unitatea canină a participat la 44 de acțiuni, 27 de cercetări la fața locului, 11 percheziții , 9 căutări de persoane și 3 prelucrări de urmă de miros.

Cu sprijinul unității canine au fost constatate 123 de infracțiuni, fiind depistate în flagrant delict 71 de persoane, iar în 195 de situații au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Prevenirea criminalităţii

În anul 2023, cetățenii au beneficiat de campaniile de informare și prevenire realizate de structura de profil, de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității cu sprijinul polițiștilor de proximitate, de ordine publică și a celor rutieri.

Sub coordonarea Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, s-au concretizat 11 programe/ proiecte/ campanii implementate la nivel național și județean, pe diverse segmente de criminalitate, în care polițiștii de prevenire, de ordine publică și cei rutieri au desfășurat peste 780 de activități preventive.

Acțiunile preventive au fost diversificate în sesiuni de informare, acțiuni în locuri publice, puncte de informare, concursuri și expoziții, toate fiind orientate în special pe cele trei domenii care au constituit priorităţi naționale în domeniul prevenirii criminalităţii, prevenirea infracțiunilor contra persoanei (dispariții de copii, agresiuni sexuale, violență domestică, victimizarea minorilor), prevenirea violenței domestice și prevenirea criminalității informatice.
Informațiile și recomandările preventive oferite de polițiști au ajuns la peste 21.000 de beneficiari direcți (elevi, cadre didactice, adulți angajați ai unor instituții sau beneficiari de servicii sociale).

Managementul integrat al ordinii şi siguranţei publice

Menținerea climatului de siguranță publică pentru cetățenii județului este principala prioritate, iar pentru atingerea acestui deziderat, în cursul anului 2023, a fost derulată, potrivit competențelor, întreaga gamă de activități specifice pentru asigurarea vizibilității polițiștilor de ordine publică în comunitate, a intervenției rapide la evenimentele semnalate și pentru prevenirea și combaterea infracționalității.

Pe un alt palier deosebit de important al structurilor de ordine publică s-au situat activităţile informativ-preventive şi de intervenţie desfăşurate în comunitate, materializate într-un total de 19.969 de intervenţii la evenimente, 2.488 de stări conflictuale aplanate, 3.690 de petiţii soluţionate, 941 de activităţi educativ-preventive în unităţi de învăţământ.
Noul climat geo-politic a creat un impact imediat asupra fluxului de migranți, asupra situației economico-sociale a județului și nu în ultimul rând asupra situației operative.

În acest sens, Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș a fost implicat cu resurse umane și materiale semnificative în activități specifice generate de afluxul de migranți, de verificarea a legalității șederii acestora, precum și în gestionarea situației operative contextualizate.

Alte date pe anul 2023, în zilele următoare.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu