Armata iraniană afirmă că prezenţa SUA, Franţei, Marii Britanii şi Israelului în Golful Persic este ”ilegală”

Forţele armate iraniene au calificat miercuri drept „ilegală” prezenţa Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii şi Israelului în Golful Persic şi au cerut ca aceste ţări să „părăsească” zona, transmite agenţia EFE, informează AGERPRES.

„Statele Unite, regimul sionist (Israel), Franţa şi Marea Britanie vor să îşi legitimeze prezenţa şi să rămână în Golful Persic, în Marea Oman şi în apele regionale din Asia de Vest”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi.

„Ceea ce spunem noi este că prezenţa lor este ilegală şi că trebuie să părăsească zona”, a declarat el într-un interviu acordat agenţiei de presă Tasnim.

Shekarchi a făcut apel la „anumite ţări din regiune să nu se lase influenţate de războiul psihologic al inamicilor şi să fie atente să nu fie incitate la un conflict cu Republica Islamică”.

Avertismentele iraniene vin la scurt timp după ce SUA au desfăşurat 3.000 de marinari şi puşcaşi marini în Marea Roşie pentru a consolida prezenţa americană în regiune, cu „mijloace navale şi aviatice suplimentare” pentru „o mai mare capacitate şi flexibilitate maritimă”.

Potrivit Statelor Unite, „în ultimii doi ani, Iranul a atacat, confiscat sau a încercat să confişte aproape 20 de nave comerciale sub pavilion internaţional în zona de operaţiuni” a Comandamentului Central al SUA (CENTCOM)”.

Golful Persic a fost scena a numeroase incidente în ultimii ani, inclusiv atacuri asupra unor petroliere şi nave de marfă, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite din cauza sancţiunilor impuse de acestea din urmă asupra vânzărilor de petrol iranian.

Shekarchi a reiterat că Teheranul nu „are nimic de vorbit cu privire la cele trei insule” – Abu Musa, Tonb Mare şi Tonb Mică – în dispută cu Emiratele Arabe Unite (EAU) de peste 50 de ani.

„Aceste insule aparţin 100% Republicii Islamice”, a declarat el.

Disputa privind insulele se adaugă la alte câteva dintre Teheran şi vecinii săi arabi din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), inclusiv privind câmpul petrolier Al Dorra, a cărui explorare şi resurse şi le dispută Kuweit şi Arabia Saudită, pe de o parte, şi Iranul, pe de altă parte.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu