ATENȚIE – Circulația auto și trecerea animalelor sunt interzise pe diguri

Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni și anume circulația cu vehicule, trecerea cu animale sau staționarea acestora pe baraje, diguri sau canale, cu excepția locurilor destinate în acest scop sau pentru intervenții operative. Asta prevede Legea apelor nr.107/1996, cu modificările și completările ulterioare, art. 87, pct. 37).

„De ce este important să nu ignorăm sau să nu forțăm/distrugem barierele de pe diguri? Pentru că este vorba de aceste construcții hidrotehnice menite să apere comunitatea de inundații.

Digurile din arealul Someș-Tisa nu sunt proiectate pentru a susține traficul auto sau activități agricole. Dacă nu ținem cont de aceste aspecte, în timp, este afectată structura de rezistență a digului.

Facem un apel la responsabilitate! Siguranța digurilor înseamnă siguranța noastră, a tuturor. Un dig este o construcție din pământ, piatră, cu structură impermeabilă, sau beton, situată în general paralel cu malul unui curs de apă, al unui lac sau al mării, care are ca scop prevenirea pătrunderii apei pe terenurile situate în spatele lui.  Pe lângă digul propriu-zis, sunt realizate și alte tipuri de lucrări precum stăvilare, canale de desecare, stații de pompare etc. Sistemele care cuprind totalitatea acestor lucrări se numesc îndiguiri.

În spațiul hidrografic Someș-Tisa există 146 lucrări de îndiguire, în lungime totală de 783,359 kilometri.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu