AVERTISMENT – Aveți grijă la ce ciuperci cumpărați din piață

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

În piețe găsim ciuperci de toate felurile și mărimile. Nu înseamnă că sunt și comestibile. Iar dacă nu le cunoști ai toate șansele să ajungi pe patul de spital, și chiar mai rău să mori. Direcția de Sănătate Publică Maramureș precizează că ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri, însă pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, cel mai mare numar de intoxicaţii înregistrându-se în perioada iulie-septembrie.

Potrivit DSP, perioada de latenţă între momentul consumului şi cel al apariţiei simptomelor permit specialistilor orientarea către 8 sindroame și anume în fiecare dintre aceste sindroame fiind incriminate anumite specii de ciuperci. Medicii spun că în general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin tulburări digestive de genul greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică, tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţiaIă, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă, tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială, tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică, simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.

„Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic. Culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci li se recomandă să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase,
complet deschise, să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede, respectiv să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar”, precizează DSP Maramureș.

Maramureșenilor li se recomandă să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă, respectiv să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole