AVERTISMENTUL METEOROLOGILOR – Maramureșul nu scapă de ploi nici săptămâna viitoare

Luna iunie este până acum o lună ploioasă, cel puțin în Maramureș. La ora 10.00 a zilei de azi, 16 iunie, a intrat în vigoare o avertizare meteorologică de tip Cod galben pentru județul nostru, respectiv cod Portocaliu pentru zona de munte a Maramureșului.

Codul galben este valabil până în 17 iunie, ora 12.00, în orele care urmează fiind așteptată instabilitate atmosferică.
Potrivit ANM, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei, care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină.

ANM avertizeaz că în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pentru scurte intervale de timp și în restul teritoriului, vremea fiind în general instabilă și în zilele următoare.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 10 – 17 iunie, ora 12
Fenomene vizate:instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă

În jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

COD ROȘU
Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 12 – 17 iunie, ora 12
Fenomene vizate:averse torențiale și abundente
Zone afectate: județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara
În județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara, vor fi averse torențiale și abundente. În aceste zone în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat vor depăși 80 l/mp.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu