Baia Mare, orașul din Maramureș cu cei mai mulți șomeri

Când vine vorba de șomeri, de rata șomajului, Maramureșul ocupă locul 8 la nivel național, în timp ce în regiunea de Nord-Vest ocupă locul 3, după Cluj și Bihor, Sălajul fiind pe ultimul loc. Județele cu cele mai mari rate ale șomajului sunt Teleorman și Vaslui, dar și Dolj. Piața muncii din Maramureș este afectată de o serie de factori, spune Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș, iar primul dintre ele este îmbătrânirea populației, urmată de creșterea cererii pentru anumite categorii de lucrători, precum și incertitudinea cu privire la creșterea economică în mai multe sectoare de activitate și ocupații.

„Deficitul de forță de muncă, în special a unor categorii de lucrători care au calificări relevante a devenit o provocare majoră pentru noi, provocare care afectează nivelul de competitivitate al companiilor. La 31 octombrie 2023 rata medie anuală a șomajului este de 1,98, în creștere față de anul anterior, când s-a atins monimul istoric de 1,71%, un minim istoric din ultimii 30 de ani. Domeniile de excelență ale regiunii de Nord-Vest sunt dezvoltare tehnologică și poziționarea pe piețele europene a produselor regionale sunt zona de IT și zona de computere, universitățile și cercetarea, agricultura și industria alimentară și a bunurilor de consum.

Cea mai mare rată a șomajului s-a înregistrat în județ în anul 1999, când am avut peste 10% rata șomajului. Așteptarea e ca deficitul de forță de muncă să se accentueze în viitor. În toate localitățile s-au înregistrat creșteri ale numărului de șomeri, dar în Baia Mare s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de șomeri față de anul trecut, când am avut 1.719 șomeri, iar anul acesta am ajuns la 2.311 șomeri”, a explicat Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu