Bogdan Hodorogea, despre dezvoltarea Băii Mari. Noi am rămas subdezvoltați din cauza faptului că am pierdut foarte multe fonduri europene

Baia Mare a pierdut anul trecut milioane de euro, bani europeni. O spune consilierul local Bogdan Hodorogea, care ține să sublinieze că în acest moment este nevoie de o reformă radicală la nivel de buget de municipiu. Trebuie o mai mare atenție la modul în care se cheltuie banul public. Orașul trebuie administrat în așa fel încât să avem bani pentru proiecte care să ducă la o dezvoltare a lui din toate punctele de vedere. Ori dezvoltarea Băii Mari se poate face doar cu bani europeni.

„Ca să se poată face dezvoltarea Băii Mari într-un mod onest, atunci trebuie să avem bani în buget pentru investiții. Cât timp nu sunt bani în buget, bugetul a fost sifonat tot timpul, normal că nu sunt bani pentru proiecte. Baia Mare nu duce lipsă de proiecte, Baia Mare are nevoie de un buget corect. Un buget în care să se aloce bani pentru proiectele respective. Din păcate, interesul unei majorități politice e să sifoneze banii oamenilor. Să-i ducă în zone unde ulterior pot fi comisionați. Și de asta nu avem proiectele mari, cum ar fi reabilitarea bulevardelor, autobuzele electrice, parcul industrial… Nu s-a finalizat planul urbanistic general, care era foarte important, dacă tot vorbim de zona imobiliară. Nu eu semnez autorizațiile, să fie foarte clar, primarul le semnează. Nu sunt necesare PUZ-uri atâta vreme cât aveai un PUG. Eu am cerut asta, să avem un PUG, ca toată lumea să primească autorizațiile necesare. Nu unii șmecheri să primească, iar alții nu. Dezvoltarea nu se poate face fără bani.

Dacă acel buget limitat e cheltuit pe panseluțe, luminițe și alte asemenea, nu rămân bani pentru proiectele pe care și le doresc băimărenii. Noi, ca oraș, am rămas în urmă foarte mult. Suntem mult în urmă la dezvoltare, tocmai fiindcă interesul politic al unei majorități a fost un interes de grup. Că tot vorbim de pungile de sărăcie, anul trecut s-a pierdut proiectul cu casele modulare. Trebuie case modulare, trebuie asistența socială să intervină, pentru că acest gen de lucruri nu se rezolvă de pe o zi pe alta. E nevoie de timp, e nevoie de proiecte, programe, să avem facilități pentru educație, să se găsească locuri de muncă. Real nimeni nu vrea să rezolve această problemă.

Legat de centrul vechi, municipalitatea ar trebui să intervină. În cazul în care proprietarii nu pot face reabilitarea clădirilor, să le facă municipalitatea și ulterior să se găsească o soluție prin care să se compenseze. Plus absorbția de fonduri europene. Anul trecut Baia Mare a pierdut undeva la 300 de milioane de euro fonduri europene, cea mai mare sumă din istorie. Bani pierduți pentru că nu s-a pus co-participațiune. Ca să iei 100 de milioane, municipalitatea trebuie să pună 15 milioane, ori ca să nu se pună acești bani s-a preferat să se piardă acești bani. Un genocid economic. Anul 2023 a fost anul în care Baia Mare a pierdut cei mai mulți bani din istoria sa.

Trebuie o schimbare politică, dacă vrem ca Baia Mare să iasă din zona aceasta gri. Baia Mare este unul dintre cele mai sărace municipii din țară. Ne batem cu Vaslui-ul, dar la unii indicatori și Vaslui-ul ne bate. Noi avem impresia că trăim la același nivel cu România, ori nu e așa. Dacă ne gândim la ce înseamnă Cluj, Bistrița, Oradea, noi am rămas subdezvoltați din cauza faptului că am pierdut foarte multe fonduri europene. Ce s-a putea face în 7 luni este să se regleze balanța, să se plătească o parte din datorii și să se facă o reformă dură. Asta pentru ca în următorii patru ani să se poată face investiții cu adevărat”, a declarat Bogdan Hodorogea.

Acesta spune că viitorul primar al Băii Mari ar trebui să cunoască ce înseamnă administrație publică, să aibă experiență antreprenorială, pentru că primarul ar trebui să fie un manager și atât. Și foarte important – să îl intereseze viitorul orașului, nu propriul interes.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
10 Comments