CADASTRU – Primăriile din Maramureș unde avem mii de reclamații depuse. Când firmele își fac treaba aiurea

În Maramureș se face cadastrare gratuită, însă nu de puține ori apar probleme care mai apoi trebuie rezolvate de cei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș. Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș, spune că la ora actuală avem în județ cadastrare sistematică prin două surse din finanțare, prin programul european POOR și prin susținerea financiară a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„La ora aceasta, în Maramureș, avem 10 contracte de cadastrare sistemtică pe POOR pentru întreg UAT-ul și 2 contracte de cadastrare sistematică pentru întreg UAT-ul prin ANCPI. De asemenea avem 87 de contracte de prestări servicii pe sectoare cadastrale, în cadrul finanțărilor active ale ANCPI 7,8 și 9. Dacă e să ne referim la aceste 87 de contracte de prestări servicii, acestea vizează 51.425 de imobile, respectiv circa 20.500 de hectare, iar în afară de aceasta lucrăm activ la pregătirea unie noi etape de cadastrare sistematică, cea din etapa a 10-a.

În etapa aceasta, avem 2 UAT-uri, Fărcașa și Satulung, în etapa de rezolvare a contestaților. Acestea au avut contracte făcute în anii 2018, 2019 cu o firmă din Bcuurești unde lucrurile nu au mers tocmai în regulă. Încercăm acum să îndreptăm ceea ce putem, ceea ce nu s-a făcut bine. Din păcate, întâmpinăm probleme în special cu Fărcașa, din partea primăriei, dar nu numai. În sensul că primăria nu a participat activ, așa cum zice legea, nu cum zic eu, la realizarea cadastrului, Iar acum ne trezim că sunt foarte mulle imobile identificate eronat și încercăm să le îndreptăm.

Am avut cel puțin 20 de întâlniri cu primarul…. probabil că este și la ei lipsă de personal, a lăsat mână liberă firmei de cadastru, a avut încredere în ea, nu știu ce să spun, cert este faptul că avem probleme. La Fărcașa și Recea am analizat toate contestațiile, Pe Fărcașa au fost în jur de 2.500 de contestații, iar pe Recea 2.600. Toate au fost analizate de o comisie. La ora actuală avem circa 50% din procesele verbale scrise. Sper ca până la sfârșitul anului să le terminăm de scris și să le înaintăm cetățenilor și firmei și să introducă modificările dispuse de comisia de contestații în baza de date. astfel încât să putem merge mai departe în următoarea etapă, de eliberare a cărților funciare și să punem punct realizării cadastrului pe cele două UAT-uri. Au fost și cazuri în care am lucrat și o săptămână întreagă pentru o singură contestație”, a declarat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu