CAMPANIA LUNII MAI – Cancerul, boală depistată la tot mai mulți romani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57117 (an 2011) la 52350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5‰oo locuitori în 2011 şi 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19). O spune Direcția de Sănătate Publică Maramureș, care ține să sublinieze că în ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰00 locuitori în 2011 la 232.3‰00 locuitori în 2017. Ȋn anul 2020 ȋn contextual pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰00.

„La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor. În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îții măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania privind cancerul are ca temă în 2022, Și tu poți preveni cancerul! Scopul campaniei este: Conștientizarea populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului!”, precizează DSP Maramureș.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului, măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, etc).

„Mesajele principale ale campaniei sunt informarea corectă asupra diferiților factori de risc este esențială pentru eficacitatea prevenției și diminuarea efectelor nocive ale acestora. Anumite tipuri de cancere ( pulmonar, de sân, colorectal,etc) pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Conștientizarea impactului factorilor de risc comportamentali în declanșarea cancerului vă poate salva viața.

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor”, concluzionează DSP Maramureș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2