Când s-au făcut primele fotografii în Baia Mare

În prima jumătate a secolului al XIX-lea (anii 1829-1839), tehnica nouă de redare a imaginii a declanșat conturarea unei vaste documentații imagistice cu incontestabila funcție de memorie a istoriei. Fotografia, căci despre ea este vorba, având calitatea extraordinară de a reda realitatea existentă la un moment dat, a căpătat în scurt timp valențe de „martor al trecutului”, cel puțin egală cu informațiile documentare ale actului scris, pentru anumite perioade (secolele XIX-XX).
Comunitatea băimăreană a fost de timpuriu receptivă la noua invenție astfel încât, prin anii 1850-1860, în orașul nostru s-au făcut primele fotografii realizate, desigur, în tehnica incipientă din acele timpuri.

În acest context, propunem vizitatorilor paginii noastre de Facebook o prezentare cronologică a fotografiilor vechi din colecțiile noastre, prezentare condimentată cu scurte informații picante oferite de aceste imagini care, fără îndoială, vor stimula, de ce nu, posibile exerciții de imaginație.

Vom începe cu „Priviri” din orașul Baia Mare, Piața centrală, colțul de nord-est. Nr. Inv. IM 255. (I)

Primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910, reprezentând cele mai vechi imagini din oraș cu o reală importanță documentară. În 29 decembrie 1898, Gabor Stoll, o personalitate binecunoscută băimărenilor de atunci, a donat asociației muzeale două (2) fotografii care se completează una pe alta oferindu-ne o imagine inedită asupra configurației pieței centrale la mijlocul secolului XIX (1850 -1860).

Prima fotografie, încadrată de un passpartout original „adevărat”, redă colțul de nord-est al pieței, un colț comercial deoarece sunt vizibile firmele care funcționau în spațiile de la parterul clădirilor: spre exemplu, firma „Moldovan Kálmán” sau un posibil oficiu poștal din clădirea alăturată. Desigur, veți recunoaște edificiile care astăzi sunt importante monumente istorice.

Fotografia a fost realizată, probabil, chiar în anul scris pe etichetă: „Piața Unirii în 1866 Baia Mare”. Din nefericire nu cunoaștem numele fotografului, dar aceasta este o altă poveste asupra căreia vom reveni. Vă comunicăm în schimb informația conform căreia această etichetă a fost adăugată fotografiei în perioada 1922-1924 când Registrele de Inventar ale Muzeului orășenesc Baia Mare au fost traduse în limba română din limba maghiară. Era perioada în care, după Marea Unire din 1918, piața centrală a orașului purta numele de Piața Unirii. În aceste registre fotografiile sunt numite „Priviri din regiunea Baia Mare”

Fotografia geamănă… săptămâna viitoare.

Text: Lucia Pop, muzeograf
Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

Prelaut de pe Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu