Cărţile de identitate emise până la 31 decembrie 2023 vor constitui document de călătorie în statele membre ale UE

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 28 decembrie, o ordonanță de Urgență pentru modificarea art.13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Guvernul a anunțat că prin această ordonanță se modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005 astfel încât și cărțile de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să aibă în continuare valența unor documente de călătorie.

„Măsura este luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulație a cetățenilor până la punerea în circulație, la nivel național, a cărții electronice de identitate, Astfel, „cărţile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de reglementările europene”, precizează Guvernul României.

Din nota de fundamentare la acest proiect aflăm că „Necesitatea intervenției rezidă în faptul că în cursul anului 2024 va fi inițiată extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate, context în care actuala taxă de emitere a cărții de identitate în cuantum de 7 lei, care se face venit la bugetul local, va fi eliminată, iar taxa pentru emiterea cărții electronice de identitate va fi încasată de Compania Națională ,,Imprimeria Națională”. Astfel, cărțile de identitate constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, doar dacă sunt emise până la data de 31 decembrie 2023. Actul de identitate ce va putea fi utilizat pentru exercitarea dreptului la libera circulație în aceste state este cartea electronică de identitate,
document ce îndeplinește cerințele stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019.

Cu toate acestea, pentru a nu fi îngrădit dreptul la libera circulație până la punerea în circulație la nivel național a cărții electronice de identitate, este necesară permiterea utilizării cărților de identitate emise și după data de 31 decembrie 2023 ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca atare. În acest context, în lipsa unei intervenții normative, cetățenii care vor deține o carte de identitate emisă după data de 31 decembrie 2023, nu o vor putea utiliza pentru a călători în Uniunea Europeană sau în statele terțe”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu