CFR SA: Conducerea companiei va onora oricâte întâlniri vor solicita partenerii sociali, pentru a evita declanşarea grevei

Conducerea CFR SA a luat act de intenţia anumitor organizaţii sindicale de a declanşa greva în data de 27 noiembrie şi spune că nu poate, în această perioadă, decât să analizeze şi să identifice cele mai optime soluţii privind asigurarea traficului feroviar, astfel încât, în perioada conflictului social, să fie afectat un număr cât mai mic de trenuri şi, implicit, de călători, informează AGERPRES.

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că, în urma demersului iniţiat şi anunţat public, prin intermediul unui comunicat de presă, de către anumite organizaţii sindicale privind declanşarea grevei în data de 27 noiembrie a.c., conducerea companiei a luat act de intenţia partenerilor sociali privind acest conflict de muncă. În măsura în care organizaţiile sindicale afiliate înţeleg să îşi valorifice acest drept conferit de prevederile legale, conducerea CFR SA prin direcţiile de specialitate, nu poate, în această perioadă, decât să analizeze şi să identifice cele mai optime soluţii privind asigurarea traficului feroviar, astfel încât, în perioada conflictului social, să fie afectat un număr cât mai mic de trenuri şi, implicit, de călători”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, conducerea companiei îşi doreşte un dialog constructiv cu partenerii sociali, un dialog destinat aplanării situaţiei şi identificării tuturor soluţiilor legale economice şi financiare prin care drepturile salariaţilor companiei să fie respectate.

„În ultimii doi ani, toate măsurile privind eficientizarea activităţii companiei, implementate de actuala echipă managerială, au avut drept scop menţinerea unor relaţii de muncă echitabile în rândul angajaţilor, un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, precum şi o stabilitate socială în rândul salariaţilor. În acest context, aşa cum am declarat şi în luna septembrie, în urma grevei de avertisment organizată de o parte a salariaţilor noştri, protestul este un drept al salariaţilor, însă responsabilitatea noastră, din poziţia de management, este ca împreună cu partenerii sociali să găsim cea mai bună soluţie pentru a ieşi din acest impas. Vă asigur că în următoarele zile, conducerea companiei va onora oricâte întâlniri vor solicita partenerii sociali, singurul nostru scop fiind ca împreună să identificăm de comun acord soluţia necesară pentru a evita declanşarea unei greve, care să afecteze mii de călători, dar şi pe operatori economici care utilizează calea ferată. Mizând pe responsabilitatea profesională a liderilor de sindicat, dar şi a salariaţilor reprezentanţi, am convingerea că împreună vom reuşi să identificăm soluţia necesară care să asigure în acelaşi cadru atât respectarea drepturilor salariaţilor, dar şi evitarea declanşării unui conflict de muncă”, a transmis directorul general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, într-un mesaj public adresat atât salariaţilor companiei, cât şi călătorilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează partenerii sociali, publicul călător şi operatorii economici, că echipa managerială este şi va fi un real partener de dialog social pentru implementarea unor soluţii constructive, care să apere atât drepturile salariaţilor, ale călătorilor, dar şi pe cele ale agenţilor economici, o a doua importantă categorie de clienţi, a căror activitate zilnică se desfăşoară pe calea ferată.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNMCV) a anunţat joi declanşarea grevei propriu-zise la nivelul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, începând cu data de 27 noiembrie 2023, ca urmare a nesoluţionării revendicărilor ce formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

Potrivit unui comunicat al FNMCV, pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale.

„Urmare a grevei de avertisment din data de 15 septembrie 2023, reprezentanţii Guvernului anunţau creionarea unui plan pentru: finanţarea strategică şi coerentă a căii ferate în vederea readucerii infrastructurii feroviare româneşti la parametrii tehnici proiectaţi; impulsionarea investiţiilor în material rulant de calitate, modern care să vizeze înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane destinat transportului de pasageri pe calea ferată, astfel încât românii să se întoarcă în trenuri; stabilirea unei salarizări corecte care să asigure o ierarhie salarială bazată pe complexitatea şi volumul muncii precum şi importanţa şi competenţa în actul decizional şi care să permită eliminarea deficitului uriaş de angajaţi. Deşi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 a fost aprobat, negocierile colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă sunt blocate de politicile economice şi sociale adoptate de Guvern”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, aceste politici nu numai că împiedică stabilirea în cadrul negocierilor colective a unei salarizări în concordanţă cu complexitatea şi volumul muncii, precum şi importanţa şi competenţa în actul decizional, dar încalcă şi dispoziţiile contractelor colective şi individuale de muncă în vigoare încheiate între părţi, o serie de drepturi salariale fiind diminuate sau suprimate la plată.

„Faţă de această situaţie de fapt am avertizat încă din finalul lunii octombrie 2023 asupra amplificării riscului degradării relaţiilor sociale cu influenţă directă asupra stabilităţii activităţii companiei şi anularea eforturilor din ultimele două luni privind asigurarea unui climat de pace socială. Ca atare, Federaţia Naţională Mişcare Comercial Vagoane va declanşa greva propriu-zisă începând cu data de 27 noiembrie 2023. Pe perioada grevei va fi asigurată o treime din activitatea normală, în conformitate cu prevederile legale, ce va fi stabilită de comun acord cu conducerea companiei. Întregul ecosistem de transport feroviar are nevoie urgentă de soluţii de finanţare corectă şi reală, nu de experimente eşuate!”, susţin sindicaliştii.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu