CIFRELE ZILEI – Tot mai multe produse fake încearcă să intre pe piața din România

Număr record de produse contrafăcute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră în primele nouă luni ale anului 2023. Oficial știm că în anul 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se în special în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În perioada amintită au fost constatate un număr de 847 de fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală, de 3,3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 254.

„Astfel, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate, respectiv 283.791 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 77.661 perechi încălţăminte, 223.040 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie, 24.555 bucăţi articole de marochinărie, 2.820 bucăţi ochelari de soare, 11.640 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare), 560 bucăţi ancore chimice epoxidice sau 289.465 jucării.

Bunurile, în valoare toată de peste 240 de milioane lei, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă”, arată Poliția de Frontieră Română.

„Din analiza fenomenului infracţional, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi, Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu deţin documente de provenienţă pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou şi nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat”, arată autoritățile amintite.

Este bine de știut că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile).

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu