CJSU Maramures, masuri de precautie pentru prevenirea si limitarea unor posibile imbolnaviri cu coronavirus

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara, duminica seara, si avand in vedere situatia cazurilor de imbolnavire din Italia au fost dispuse urmatoarele masuri: au fost identificate si stabilite trei locatii ca spatii corespunzatoare pentru carantinare.

Prin Hotararea nr. 1 a CJSU s-a dispus amanarea deplasarii in Italia a elevilor si cadrelor didactice din unitatile de invatamant maramuresene, pe o perioada de 30 de zile, implicate in proiecte educationale cu institutii/unitati de invatamant din aceasta tara, a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

„De asemenea, am stabilit sa discutam, in sistem de videoconferinta, cu autoritatile administratiei publice locale pentru a cunoaste situatia maramuresenilor plecati la munca in Italia, dar si pentru a le transmite recomandarile specialistilor cu privire la prevenirea si limitarea unor posibile imbolnaviri. Am luat masurile necesare pentru a fi informati inca de la intrarea in tara, despre sosirea in judet a maramuresenilor/cetatenilor care vin sau au tranzitat zonele afectate de aceasta boala din Italia.

Conform informatiilor primite de la medici, Coronavirusul nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafetelor, prin picaturile de tuse ajunse pe fata, gura, nas, ochi. Daca o persoana bolnava tuseste si ajung picaturi, de exemplu, pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masa, cine va atinge aceste suprafete cu mana si apoi isi va atinge fata, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele specifice infectarii cu Coronavirus sunt urmatoarele: febra, tuse (de obicei seaca) si dificultate in respiratie care apare dupa o saptamana. Este o boala care dureaza destul de mult, peste o saptamana, iar persoanele care sufera de aceasta boala nu prezinta rinoree (scurgeri de materii fluide nazale), stranut sau durere in gat.
Perioada de incubatie a Coronavirusului este intre 2-14 zile, dar de putin timp se sugereaza ca ar fi chiar de 24-27 zile. In aceasta perioada fara simptome omul este contagios si raspandeste virusul.

Virusul rezista timp de aproximativ o saptamana la temperaturi sub 20 grade Celsius, iar mai apoi la peste 25-30 grade Celsius este distrus. Virusul nu este rezistent la sapun, la dezinfectanti comuni, precum alcoolul medicinal. In acest context, igiena mainilor ramane foarte importanta.

Medicii recomanda cetatenilor sa nu manance fara a se spala pe maini. Mancarea ambalata devine in aceasta situatie cea mai sigura. O atentie deosebita trebuie acordata si painii neambalate. Cetatenii trebuie sa aiba la ei servetele umede dezinfectante, mai ales daca nu au posibilitatea de a se spala pe maini. Este important sa fie curatate cat mai des suprafetele cu alcool sau alte dezinfectante. Persoanele trebuie sa acorde o atentie sporita la deplasarea cu mijloacele de transport in comun, in magazine, restaurante, la munca. Se recomanda stergerea telefonului si a altor mijloace de comunicare electronica, mai ale a tastaturii, deoarece de obicei aceste obiecte sunt folosite des si se murdaresc repede.

Folosirea si purtarea mastii de protectie ajuta persoanele bolnave pentru a nu raspandi boala mai departe. Medicii recomanda sa fim atenti cu persoanele care se intorc din Italia. Ca masura de precautie este bine sa evitati intalnirea cu acestea pentru o perioada de doua saptamani.

In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, persoanele care sosesc in Romania din localitatile afectate din regiunea Veneto si din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit in aceste localitati in ultimele 14 zile, trebuie sa stea dupa intrarea in tara in conditii de izolare/carantina timp de 14 zile. Aceste masuri sunt similare cu cele aplicate de autoritatile italiene. Cele mai afectate persoane de Coronavirus sunt cele in varsta si cele cu boli asociate, aproximativ 80%.

Cele mai afectate tari cu cazuri in crestere sunt China, Coreea de Sud si recent Italia. Persoanele de la noi din tara aflate in izolare sau in carantina nu sunt bolnave, ci doar persoane cu suspiciune de boala. Un exemplu de buna practica este al cetateanului din localitatea Negreia. Acesta s-a autoizolat, a fost monitorizat permanent de catre medici, a respectat indicatiile personalului medical, fiind clinic sanatos si urmeaza sa fie eliminata masura medicala. Mentionam ca Spitalul Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” din Baia Mare nu este locatie de carantina si ca in aceasta unitate medicala nu sunt amenajate camere/spatii speciale.

Prin precautie, prevenire, respectarea si imbunatatirea masurilor de igiena putem sa ne protejam cel mai bine si sa evitam imbolnavirea cu Coronavirus.

Facem apel la cetateni sa dea dovada de responsabilitate in respectarea masurilor recomandate de medici si ii rugam sa pastreze un climat de calm, astfel incat sa dea posibilitate autoritatilor si personalului medical sa poata gestiona situatiile de urgenta”, se arata intr-un comunicat al CJSU Maramures.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu