CONTROALE MUNCĂ – Cele mai frecvente probleme de sănătate în randul lucrătorilor

Afecțiunile musculo-scheletice sunt una din cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă lucrătorii. Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș, pe parcursul trimestrelor I – IV din anul 2021 în judeţul Maramureş desfăşoară acţiunea de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum si a măsurilor luate de angajatori in vederea prevenirii acestora .

„Afecțiunile musculo-scheletice (AMS) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă. Ele afectează milioane de lucrători din întreaga Europă si presupun cheltuieli de miliarde de euro din partea angajatorilor. Acțiunea derulată de Inspecția Muncii se adresează angajatorilor din sectorul public si privat din mai multe sectoare de activitate ce au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate mare de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice, respectiv furnizarea de informaţii legate de apariția afecțiunilor musculo-scheletice la diferite locuri de muncă, promovarea utilizării unor instrumente simple şi practice pentru angajatori si lucrători în vederea identificării si gestionării problemelor generate de AMS, conștientizarea si consultarea angajatorilor, cât si a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă, respectiv conștientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariției afecțiunilor musculo-scheletice”, precizează ITM Maramureș.

Mircea Onea, purtătorul de cuvant al ITM Maramureș precizează că acţiunea s-a desfăşurat la 20 de angajatori din diverse domenii de activitate, care au fost chestionați cu privire la condițiile de muncă de la locul de muncă. Acesta a precizat că factorii luați în calcul în realizarea chestionarului de evaluare au fost – administrativi, mediul de muncă și factorii psihosociali, datele fiind centralizate și analizate de către inspectorii de muncă. În urma rezultatelor s-au constatat 18 deficiențe și au fost aplicate 18 sancţiuni.

Onea a mai precizat că prin monitorizarea realizării măsurilor dispuse, inspectorii de muncă se asigură că angajatorii au îmbunătătit conditiile de muncă la locurile de muncă.

FOTO itmarad.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu