Corectarea anizometropiei: 3 opțiuni de tratament

Anizometropia este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează printr-o diferență de refracție între cei doi ochi și care se poate manifesta în diverse forme. Un ochi poate fi miop, adică vede neclar la distanță, în timp ce celălalt ochi poate fi hipermetrop, adică vede neclar la apropiere. De asemenea, amândoi ochii pot fi miopi sau hipermetropi, dar la grade diferite. Această situație poate duce la dificultăți de vedere și poate afecta calitatea vieții. În plus, dacă nu se intervine pentru tratarea sa, poate duce la ambliopie (ochiul leneș) și alte complicații.[2]

Există mai multe opțiuni de tratament pentru anizometropie, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.

1. Ochelari de vedere

Ochelarii de vedere reprezintă una dintre cele mai comune opțiuni de tratament pentru anizometropie. În acest scop, se pot prescrie lentile cu dioptrii diferite, în funcție de nevoile fiecărui ochi. Lentilele sunt realizate în funcție de prescripția medicului oftalmolog, care va determina puterea corectă pentru fiecare ochi în parte. Este însă foarte important ca ochelarii să fie purtați conform indicațiilor medicului oftalmolog sau optometristului tău.[1][2]

Această opțiune de tratament este preferată de mulți pentru că reprezintă o soluție mai simplă de a îmbunătăți acuitatea vizuală. În plus, sunt disponibili într-o varietate largă de stiluri și modele, permițând pacienților să își aleagă perechea care se potrivește cel mai bine cu stilul lor de viață.

Fie că este vorba de ochelari de vedere cu semi ramă sau cu ramă întreagă, ochelari cu rame din plastic, metal sau alte materiale, ochelari cu rame negre sau în culori îndrăznețe, gama de opțiuni este atât de mare încât este foarte ușor să găsești ochelarii perfecți.

2. Lentile de contact

Ai prefera să nu porți ochelari de vedere? Poți opta pentru lentile de contact! Acestea reprezintă o altă opțiune de tratament pentru anizometropie, oferind adesea o acuitate vizuală mai bună comparativ cu ochelarii de vedere. Acest lucru se datorează faptului că lentilele de contact se mișcă odată cu ochiul, asigurând un câmp vizual mai larg, fără a afecta vederea periferică, un aspect esențial mai ales pentru persoanele cu diferențe mari de dioptrii între ochi.

Există mai multe tipuri de lentile de contact (ex: lentile de contact monofocale, pentru miopie și hipermetropie, lentile de contact multifocale, pentru prezbiopie, sau lentile de contact torice, pentru astigmatism) ce pot fi utilizate pentru a corecta anizometropia, dar, ca și în cazul ochelarilor, dioptriile vor fi adaptate pentru fiecare ochi și defectului de refracție existent.

Tot ca și în cazul ochelarilor de vedere, complianța la tratament este esențială pentru succesul acestuia.[1][2] Dacă vrei să porți lentile de contact, programează-te la un consult optometric pentru a primi prescripția potrivită pentru tine.

3. Intervenții chirurgicale

În unele cazuri, poate fi necesar să se apeleze la intervenții chirurgicale pentru corectarea anizometropiei. Intervențiile chirurgicale cu laser, cum sunt keratectomia fotorefractivă (PRK), LASIK sau LASEK, pot ajuta la îmbunătățirea acuității vizuale. Implantul de cristalin artificial reprezintă o altă opțiune de tratament chirurgical pentru anizometropie.[2]

Anizometropia este o afecțiune comună, cu care oricine se poate confrunta. Dacă nu este tratată, poate duce la ambliopie și alte complicații. Ea poate fi însă corectată, opțiunile de tratament disponibile incluzând ochelarii de vedere, lentilele de contact, dar și chirurgia cu laser ori implantul de cristalin artificial. Decizia privind tipul de tratament recomandat se ia în funcție de vârsta persoanei afectate, tipul de anizometropie și cauza acesteia.

Primul pas în corectarea acestei afecțiuni îl reprezintă consultul optometric sau oftalmologic. Numai un specialist poate decide dacă anizometropia poate fi corectată cu ochelari de vedere sau lentile ori este necesară o intervenție chirurgicală.

Bibliografie:

  1. „Anisometropia: Types, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24274-anisometropia
  2. Gabai, Andrea, and Marco Zeppieri. „Anisometropia”, StatPearls Publishing, 11 May 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582146/
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu