„Cornul și laptele” în noul an școlar. Care sunt noutățile pentru preșcolari

Zilele trecute, Guvernul României a aprobat hotărârea prin care este asigurată implementarea Programului pentru școli al Uniunii Europene, program de promovare a alimentației sănătoase în rândul preșcolarilor și elevilor. Conform autorităților de la București, în cifre acest program „înseamnă peste 150 milioane de euro de la Uniunea Europeană și de la bugetul de stat numai pentru anul școlar următor 2023-2024, iar beneficiarii acestui program sunt cei peste 1,8 milioane de elevi și de preşcolari din România, care vor primi fructe, legume, lapte și lactate și produse de panificație”„.

„Elementul de noutate pentru anul școlar 2023-2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii fiecare preșcolar și elev va primi gratuit trei porții de lapte și două porții de produse lactate, față de anii anteriori, când se distribuiau două porții de lapte și o singură porție de produs lactat. De asemenea, copiii cu intoleranță la gluten sau lactoză sau la orice alt ingredient sau compus din produsele distribuite vor putea beneficia de produse adecvate intoleranței lor”, arată Guvernul României.

Conform proiectului adoptat de Guvern, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 0,70 lei pentru porția de fructe și legume, 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf, respectiv de 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. Observăm că limita valorică zilnică a crescut, însă nesemnificativ, creșterea fiind de câțiva bani însă.

Așadar, din acest an școlar unui preșcolar/eleev îi vor fi acordate gratuit două porții de fructe și/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. În anii trecuți se distribuiau 2 porții de lapte și o porție de proddus lactat. Părinții trebuie să știe că se pot distribui mere, pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină de rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași sau castraveți în porții de cel puțin 100 grame pentru fructe și cel puțin de 200 de grame de legume, inclusiv legume sub formă de amestec.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu