Coronavirus – China interzice accesul pe Everest

Reclame home 1
Reclame home 1

China anuleaza permisele de ascensiune pe Everest din cauza epidemiei de coronavirus, cu cateva saptamani inaintea debutului preconizat al sezonului de varf, au anuntat joi organizatori de expeditii, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Cel mai inalt varf de pe Terra este accesibil din China prin versantul nordic si din Nepal, prin versantul sudic. Acest al doilea traseu, care este in mod traditional cel mai frecventat, nu face in acest moment obiectul unei interdictii.

Mai multe agentii din domeniul alpinismului au precizat pentru AFP ca au fost informate de autoritatile chineze de inchiderea traseului catre varful de 8.848 metri altitudine. Sezonul de primavara, cel mai propice pentru ascensiunea masivului, se deruleaza in perioada aprilie-mai.

„Sunt de acord cu decizia Chinei. Este o decizie responsabila”, a declarat miercuri intr-un comunicat Adrian Ballinger, din partea agentiei Alpenglow Expeditions, care a anulat in consecinta expeditiile pe Everest din acest sezon.

„Escalada montana nu merita riscul contagierii in cadrul taberei de baza sau la revenirea acasa”, a adaugat acesta.

Cu sediul in Austria, agentia Furtenbach Adventures a declarat pentru AFP ca a transferat in Nepal 11 clienti care initial ar fi trebuit sa urce pe versantul din partea Chinei.

Traseul nepalez ramane deschis pentru moment, dar organizatorii de expeditii incep sa primeasca solicitari de anulare.

„Avem rezervari din partea a 23 de alpinisti, dar doua grupuri au anulat deja. Am putea avea doar vreo 8-10 alpinisti anul acesta”, a estimat Pasang Tenje Sherpa din partea Pioneer Adventure.

Kathmandu solicita de acum inainte alpinistilor sa prezinte istoricul calatoriilor din ultimele 14 zile si un certificat medical. Nepalul, care a raportat un singur caz confirmat de coronavirus pana in prezent, a suspendat acordarea vizelor la sosire pentru cetateni din opt tari, printre care si Franta.

Anul trecut, in timpul sezonului de varf pe Everest, un numar record de 885 de persoane au escaladat masivul, 664 din Nepal si 241 din China.

O echipa de serpasi nepalezi, specializati in instalarea coardelor fixe, se afla in prezent pe drumul spre tabara de baza de pe Everest pentru a incepe pregatirea traseului pentru alpinisti.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole