CORUPȚIE – Când banii pot cumpăra inclusiv avocați. Cum a vrut să scape cineva de infracțiunea de tentativă la omor

Zi de zi aflăm despre cum banii pot cumpăra orice în România. Indiferent cât de gravă este fapta comisă, dacă ai bani scapi. Dar nu întotdeauna funcționează. Recent procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 martie 2024, a doi inculpaţi, pentru comiterea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea.

Ancheta procurorilor a stabilit că „în perioada 09 – 28.02.2024, unul dintre inculpaţi, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, sume de bani cuprinse între 7.000 – 30.000 euro, pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor judecători din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că-i va determina pe aceştia să dispună faţă de martor o pedeapsă neprivativă de libertate (condamnare cu suspendare).

După mai multe „negocieri”, s-ar fi stabilit ca martorul să-i dea inculpatului sumele de 7.000 euro pentru sine şi 20.000 euro pentru alţii, din care acesta ar fi şi primit 1.000 euro de la rudă a martorului, restul banilor urmând a fi remişi la o dată ulterioară. În contextul menţionat mai sus, la data de 09.03.2024, inculpatul ar fi primit de la aceeaşi rudă a martorului suma totală de 26.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Anterior, în cauză a mai fost reţinută o persoană, avocat în cadrul Baroului Ialomiţa, care, în data de 11.02.2023, ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie când ar fi primit de la aceeaşi rudă a martorului suma totală de 17.000 euro (7.000 euro pentru sine şi 10.000 euro pentru alţii). De această dată, banii respectivi ar fi fost remişi avocatului pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi că-i va determina pe aceştia să dispună cercetarea martorului în stare de libertate”, arată DNA.

Referitor la această persoană, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, formulată de procurorii anticorupţie. La data de 10 martie 2024, inculpaţii au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu