Creantele financiare ale administratiei publice au crescut la 23,5% din PIB in trimestrul III din 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Creantele financiare ale administratiei publice, exprimate ca pondere in produsul intern brut, au crescut in trimestrul III din 2019 cu 1,1 puncte procentuale, ajungand la 23,5%, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, informeaza AGERPRES.

Depozitele si numerarul administratiei publice au scazut cu 0,4 puncte procentuale, pana la 5,4% din PIB, ca urmare a platilor de rate si dobanzi in contul datoriei publice si a cheltuielilor curente.

Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului au crescut cu 1,8 puncte procentuale, datorita majorarii pretului actiunilor detinute de stat la Bursa de Valori, ajungand la 10,2% suta din PIB.

Pe de alta parte, angajamentele financiare ale sectorului “Administratii publice” au inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut un avans de doua puncte procentuale, ajungand la 44,1% din PIB, fata de 42,1% in perioada similara din 2018.

“Titlurile de natura datoriei, in lei si valuta, au crescut in perioada mentionata cu 3,8 puncte procentuale (pana la 31,5% din
PIB), consemnand un ritm mai accelerat al emisiunilor (in special in cazul titlurilor de natura datoriei pe termen mediu si lung) fata de ritmul rascumpararilor”, potrivit BNR.

De asemenea, soldul creditelor angajate s-a situat la 4,8% din PIB la finalul trimestrului III 2019, in scadere cu 0,7 puncte procentuale.

Totodata, administratia publica a inregistrat un necesar de finantare de 0,8% din PIB in trimestrul III 2019, fata de 0,5% din PIB in aceeasi perioada din 2018.

Administratia centrala a avut necesar de finantare de 0,7% din PIB iar administratia locala de 0,02% din PIB.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1