Cristian Niculescu Țâgârlaș: ”Traversăm o perioadă dificilă și plină de provocări majore, fapt ce impune să identificăm căi și modalități eficiente de a sprijinii cetățenii și mediul de afaceri”

Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României: ”Traversăm o perioadă dificilă și plină de provocări majore, fapt ce impune să identificăm căi și modalități eficiente de a sprijinii cetățenii și mediul de afaceri”

În cadrul Senatului a continuat acțiunea de susținere a Intreprinderile Mici și Mijlocii, în scopul realizării continuității activității economice, fapt de natură a contribui la stabilitatea socială necesară în perioada actuală. În acest context, în au fost votate două legi importante:

• Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 180/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi a componentelor acesteia: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST (L833/2022).

Ca și efect, prin actul normativ aprobat se prelungește aplicarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS până la data de 31 decembrie 2023 , aspect important pentru continuitate în activitate iar plafonul total al garanțiilor va crește de la 17,75 miliarde alocat în anul 2022 la 20,25 miliarde lei pentru 2023. Mai menționăm și faptul că bugetul schemei de ajutor de stat se majorează de la 1,93 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei,fiind posibil ca numărul maxim de beneficiari estimați să crească de la 24.786, la 26.708 IMM-uri.

• Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală (L766/2022) având ca obiect de reglementare completarea Codului de procedura fiscală.

Soluțiile propuse au ca scop stabilirea unei modalități speciale de stingere a creanțelor contribuabilului care au obligații restante, curente și/sau viitoare, indiferent dacă acestea sunt sau nu administrate de aceeași autoritate publică, în situația în care contribuabilul deține creanțe certe, lichide și exigibile asupra bugetelor locale (stabilite prin hotărâri judecătorești definitive) iar acesta optează pentru stingerea creanțelor deținute cu obligații față de bugetul de stat.

”Am susținut cele două proiecte încă din faza discuțiilor în Comisia Juridică a Senatului, dar și în plen pentru că mediul de afaceri are nevoie de sprijin efectiv și real. Dacă activitatea antrepenorială funcționează bine generând creștere economică, atunci și bugetul se va putea baza pe mai multe resurse, fonduri prin intermediul cărora vom putea finanța proiecte ce vor aduce bunăstare pentru toți cetățenii”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu