DIN CAUZA LOR RISCĂM UN RĂZBOI ÎN BALCANI – De ce sunt așa de importante regiunile Donețk și Lugansk

Rusia a recunoscut luni, 21 februarie, independența republicilor separatiste Donețk (care în trecut s-a mai numit și Aleksandrovka, Yuzivka, Stalin sau Stalino) și Lugansk. Sunt cele două regiuni din cauza cărora ar putea izbucni un război în toată regula în această parte a Europei. Cele două regiuni sunt situate în bazinul minier Donbass, în estul Ucrainei. Donețk este unul dintre principalele centre metalurgice ale Ucrainei, în timp ce Lugansk are 1,5 milioane de locuitori și este un oraș industrial, potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro.

Independența celor două republici nu a fost recunoscută oficial de către nimeni pană ieri, 21 februarie, cand Rusia a recunoscut independența celor două republici pe fondul crizei ruso-ucrainene. Zona Donbass are importanță economică, fiind una din zonele cu rezerve imense de cărbune. Autoproclamata Republică Populară Donețk este condusă de Denis Pușilin, în timp ce autoproclamata Republică Lugansk este condusă de Leonid Passetchnik.

Potrivit Wikipedia, La 11 mai 2014 s-a realizat un referendum controversat în urma căruia „Republica Populară Donețk” și-a declarat unilateral independența. Pavel Gubarev, așa-zisul guvernator al regiunii, declara atunci că următorul pas ar fi unirea cu „Republica Populară Lugansk” pentru crearea Novorosiei. Referendumul nu a fost recunoscut de Kiev și unele țări din Occident. Pe data de 21 Februarie 2022, Federația Rusă a început sa recunoască Republica Donețk ca țară independentă.

În tot acest timp criza din Ucraina se adancește, mai ales că Rusia deja a trimis trupe în cele două regiuni pro-ruse, spre nemulțumirea Occidentului care va anunța azi noi sancțiuni asupra Rusiei.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu