DISCUȚII – Strategia Forestieră Națională 2030, în plin proces de elaborare

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este în plin proces de elaborare a Strategiei Forestiere Naționale 2030, zilele trecute avand loc prima întâlnire a grupului de experți responsabili cu elaborarea studiului independent și a Strategiei mai sus amintite. Conform calendarului de lucru, grupul de experți trebuie ca până la finalul lunii aprilie să elaboreze un studiu privind oportunitățile și provocările determinate de transpunerea în sectorul silvic din România a strategiei forestiere a UE, iar până la finalul lunii iulie să elaboreze obiectivele strategice pentru pădurile din România.
Ministerul Mediului precizează că atât studiul independent, cât și Strategia Forestieră Națională 2030 sunt documente strategice asumate și finanțate prin PNRR cu suma de 1,227 de milioane de lei. „Rolul nostru este esențial în acest an: împreună vom stabili viitorul pădurilor din România până în 2030! Dacă vrem păduri valoroase, ne trebuie o linie verde pe care să o urmăm ani la rând. De aceea, îmi doresc să colaborăm pentru o abordare care să aducă echilibru între mediu, nevoile sociale și economice ale țării și conservarea diversității pădurilor. Și ceea ce nu trebuie să ne scape din vedere este că, pentru a face față provocărilor fără precedent, trebuie să avem în minte comunitățile din România ale căror mijloace de trai depind încă de resursele forestiere. În același timp, îmi doresc de la viitoarea strategie soluții concrete prin care pădurile din România să treacă cu bine prin procesul schimbărilor climatice. Gândiți-vă că oamenii se așteaptă ca pădurile să fie soluția cheie pentru reducerea schimbărilor climatice care îi afectează. Pentru asta, pădurile sunt primele care trebuie să fie pregătite să-și crească rezistența și să se adapteze la ceea ce urmează!”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Mediului, viitoarele direcții strategice care vor fi cuprinse în viitoarea Strategie vor viza tematici precum trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață, obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii, manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri, proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere, sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor, segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier, instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală, evaluarea preliminară a pieței lemnului/balanță lemn, respectiv identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.
Ministerul Mediului anunță că la finalul lunii aprilie, va fi finalizat studiul privind provocările determinate de transpunerea în sectorul silvic din România a strategiei forestiere a UE, urmând ca pe parcursul lunii mai să se organizeze dezbaterile din grupurile de lucru pentru clarificarea direcților strategice pe cele nouă arii tematice.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu