Doleanțele românilor din Diaspora, în atenția Consiliul Județean Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat recent la lansarea platformei „ROUNIT-Comunități reunite” dedicată repatrierii capitalului românesc din Diaspora. Inițiativa „ROUNIT – comunități reunite” a fost lansată în data de 29 noiembrie 2023 la Romexpo București sub egida Asociației Românilor din Italia Camerei de Comerț și Industrie a României, Federației Patronatelor Societăților din Construcții și InfoCons.

La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului României, ai consiliilor județene, camere de comerț, patronate și organizații non-guvernamentale, oameni de afaceri, reprezentanți marcanți ai mediului de afaceri românesc autohton și din diaspora. În deschidere au luat cuvântul Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, Cristian Erbasu, președintele Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Monica Săsărman, secretar de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Laurențiu Pavelescu din partea Asociației Cercul de la București. Județul Maramureș a fost reprezentat de consilierul județean, Marius Stoian, membru al Comisiei pentru muncă, solidaritate socială, familie și asistență socială și Comisiei pentru proiecte, strategii și dezvoltare alături de doi reprezentanți din aparatul de specialitate al Consiliului Județean.

În cadrul întâlnirii a fost subliniat interesul Consiliului Județean Maramureș pentru platforma ROUNIT ca partea reprezentativă a intereselor diasporei și crearea unui mediu propice de atragere și reintegrare a capitalului românesc din străinătate. Totodată, „ROUNIT-Comunități reunite” este văzută ca o punte de legătură între Maramureș și comunitățile românești din străinătate cu obiectivul clar definit de a oferi oportunități de colaborare și reintegrare a românilor. Sondarea așteptărilor și necesităților românilor din diaspora, precum și identificarea principalelor nevoi ce trebuie satisfăcute pentru a face din Maramureș un județ ofertant economic, precum și consolidarea pieței muncii la nivel județean prin crearea de puncte de convergentă între angajatori și capitalul uman din diaspora, constituie o condiție indispensabilă pentru succesul demersului de reîntoarcere a românilor plecați peste hotare.

În cadrul evenimentului au fost prezentate de către Marius Hărătău, responsabil al proiectului ROUNIT, principalele funcționalități ale platformei ROUNIT și au avut loc dezbateri despre oportunitățile și nevoile de sprijinire a românilor din Diaspora pe diverse paliere. Platforma ROUNIT este un proiect pilot dependent de implicarea autorităților județene care urmează să gestioneze direct și punctual solicitările de informații. Proiectul ROUNIT își propune să creeze o punte de legătură eficientă între românii de pretutindeni și sectorul economic autohton. Printre obiectivele proiectului se numără: facilitarea repatrierii capitalului din diaspora, certificarea competențelor profesionale dobândite de românii din străinătate, respectiv oferirea de soluții pentru criza forței de muncă cu care se confruntă companiile din România. Platforma poate fi accesată la adresa: www.rounit.org.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. SShowman

    Mda … Bună gluma cu reîntoarcerea românilor … Cine vrea schimbare , trebuie să înceapă cu Constituția ( veche din secolul trecut) … P.S. apropo , pulsul economic se poate lua începând cu periferia , unde sărăcia este cruntă pt. unii , adică au ajuns să fie invidioși pe animalele de companie a vecinilor ( sunt mai fericite ) … Nu este o glumă !!! …

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole