Economia României va crește mai rapid comparativ cu proiecțiile anterioare, susținută de consum și investiții

Economia României va crește mai rapid în acest an comparativ cu avansul preconizat anterior, susținută de consumul privat și investițiile în construcții, potrivit Comisiei Europene. Produsul intern brut este preconizat să crească cu 3,8% în 2021, după o contracție de 5% în 2020, arată Comisia în raportul de iarnă privind previziunile economice în statele UE. În toamnă, Comisia estima un avans economic de 3,2% în România în acest an, precizează profit.ro.

Economia își va continua revenirea în 2022, cu un avans anual estimat la 4%, față de o creștere de 3,7% indicată anterior. “Consumul privat este așteptat să își revină puternic din a doua jumătate a anului 2021, în condițiile în care extinderea vaccinărilor ar trebui să permită ridicarea treptată a restricțiilor. Se așteaptă ca consumul să rămână robust în 2022.

Investițiile vor rămâne puternice în tot intervalul prognozat, susținute de sectorul construcțiilor. Se așteaptă ca exporturile să își revină în contextul îmbunătățirii condițiilor economice ale principalilor parteneri comerciali ai României. Cu toate acestea, contribuția exporturilor la creștere va rămâne negativă”, potrivit raportului. Comisia notează că implementarea rapidă a Planului de Redresare și Reziliență și îmbunătățirea finanțelor publice ar putea contribui la accelerarea creșterii economice în următorii doi ani.

La nivelul UE, Comisia anticipează, de asemenea, o revenire mai rapidă decât o indicau proiecțiile din toamnă, “în mare parte datorită ritmului de creștere peste așteptări preconizat în a doua jumătate a anului 2021 și în 2022” și în pofida unei contracții așteptate în primul trimestru, în contextul restricțiilor impuse pentru limitarea celui de-al doilea val al pandemiei.

Economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022, în timp ce avansul la nivelul UE este estimat la 3,7% în 2021 și la 3,9% în 2022, potrivit prognozelor actualizate. “Creșterea economică urmează să fie reluată în primăvară și să accelereze în timpul verii, pe măsură ce programele de vaccinare progresează și măsurile de limitare a răspândirii virusului se vor relaxa treptat. Se preconizează, de asemenea, o îmbunătățire a perspectivelor economiei mondiale pentru a sprijini redresarea economică”, se arată în raport.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu