EIDOS Talks. Jurnalism în România. Credibilitate vs. Discreditare

O dezbatere cu totul diferită de ce ați văzut până acum, într-un format special. Gazetari din multe colțuri ale presei românești și nu numai.

Claudiu Pândaru îi are ca invitați pe gazetarul Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan de la Libertatea, Cosmin Savu- de la ”România, te iubesc” și, de la distanță, Paul Radu- de la ”Rise Project”.

Claudiu PândaruNe-ar trebui zile, săptămâni, luni, ani pentru o dezbatere despre jurnalism și credibilitate. Cât de importantă este credibilitatea printre valorile care trebuie să definească un jurnalist?

Cristian Tudor Popescu: Mai întâi trebuie să precizăm termenii. Credibilitatea este un termen de domeniul aparenței. Ești credibil- asta nu înseamnă însă că ești și de încredere și cinstit. Credibilitatea înseamnă că ceea ce spui, ce scrii ,ce faci are acest atribuit. Se poate construi această credibilitate. Există jurnaliști care nu sunt câtuși de puțin cinstiți și care încearcă să-și construiască această alură, această poză de credibilitate și reușesc, în diverse situații, prin diverse metode care țin de manipulare, de propagandă.

Dacă vorbim însă de credibilitate nu prin modul în care apari în ochii publicului, ci de cum apari în ochii tăi de jurnalist, dacă vorbim de ideea de a fi cinstit cu tine însuți măcar atunci când îți faci meseria, asta este o autolimitare, cel puțin în ziua de azi.

Adică șansele să faci o audiență mare scad progesiv pe măsură ce te apropii mai mult de ideea de cinste. De ce?

Pentru că îți impune această idee ca în diverse situații să spui ce nu trebuie. Și nu discutăm aici despre patronat, ci despre relația cu publicul din România, care este astăzi într-o mare măsură malformat. Așteaptă să audă adevărul de la jurnalist.

Adevărul măcar în sensul suprapunerii jurnalistului cu ceea ce spune, pentru că, în foarte multe situații, nici măcar asta nu e. Jurnalistul respectiv spune lucrurile pe care se gândește el că dorește să le audă publicul. Ăsta este principalul criteriu care funcționează în clipa de față.

Ca să fii cinstit înseamnă să creezi reacții adverse de fiecare dată când iei subiectul în cauză. Care se întâmplă să nu fie de la putere, se întâmplă să fie de la opoziție. O frază cu care m-am înfruntat de-a lungul timpului- existau persoane, lume luminată, jurnaliști foarte cunoscuți, care pretindeau că treaba jurnalistului este să dea în putere, întotdeauna. Nu! Nu am fost de acord cu asta niciodată: jurnalistul trebuie să-și facă treaba și cu puterea, și cu opoziția.

Și dacă se întâmplă să produci un material, de investigații, care se întâmplă că nu fie în linia de așteptare a celor care ”te consumă” de o bicei, primești înjurături, reacții ”te-ai vândut și dumneatale” sau îți dau unfollow.

Cătălin Tolontan: În octombrie 2017, în Malta a sărit în aer o mașină. În mașină era o femeie de 54 de ani. Ea se numea Daphne Galizia și era jurnalistă. Acum câteva zile, la 4 ani distanță, băiatul ei, prezent la ceremonia prin care Parlamentul European a inaugurat un premiu pentru jurnaliștii europeni, cu numele lui Daphne Galizia, mama sa ucisă, a spus următorul lucru: după 4 ani, ei încă încearcă să distrugă încrederea publicului în mama mea, deși au omorât-o.

Numai că încrederea este atât de importantă, încât înainte ca ea să fie omorâtă, pe parcursul vieții, pe când investiga oameni importanți, legăturile dintre mafia malteză și guvernul maltez, mama mea a fost permanent compromisă și discreditată. Și, după ce a murit, continuă să încerce să facă același lucru, tocmai pentru că este atât de importantă încrederea publicului în jurnaliști.

Cosmin Savu: În spatele unei credibilități este muncă și bună credință. Părerea mea este că dacă ești sincer și transmiți asta publicului, el va înțelege. Chiar dacă are suspiciuni, poate să te asocieze cu o linie sau alta, credibilitatea asta e greu de stricat.

Există încă credibilitate în presă, există oameni credibili și există oameni care merită din partea publicului nu o notă în alb, nu o carte tot timpul deschisă. Nu așa cum suntem noi tot timpul suspicioși, și ei să fie la fel. Ei tot timpul trebuie să-și pună această întrebare și noi trebuie să-i răspundem: da, suntem sinceri.

Cristian Tudor Popescu: Publicul este interesat, în majoritatea lui, de credibilitatea jurnalistului tot atât cât de a chelnerului care îl servește la restaurant sau de a mecanicului auto care îi repară mașina.

Integral pe stirileprotv.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu