Europa se încălzește de două ori mai repede decât alte continente. Ce e de făcut

Comisia Europeană în România a anunțat, zilele trecute, că Europa se încălzește de două ori mai repede decât alte continente, lucru care înseamnă îngrijorare în rândul oficialilor europeni. Pe lângă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, autoritățile europene spun că trebuie să ne pregătim pentru consecințele schimbărilor climatice și să ne adaptăm.

„Recent, Comisia ?? a propus modalități de consolidare a rezilienței la schimbările climatice și de protejare a cetățenilor și a prosperității, prin o mai bună guvernare, instrumente mai bune pentru responsabilizarea responsabililor cu gestionarea riscurilo, valorificarea politicilor structurale sau finanțarea rezilienței la schimbările climatice”, precizează Comisia Europeană în România.

Ce este de reținut este că anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat: „Potrivit raportului din februarie al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, temperatura medie globală din ultimele 12 luni depășise pragul de 1.5 grade stabilit în Acordul de la Paris. Întrucât UE ia măsuri cuprinzătoare pentru a-și reduce emisiile și a limita schimbările climatice, trebuie, de asemenea, să luăm măsuri pentru a ne adapta la schimbările deja inevitabile și pentru a proteja oamenii și prosperitatea. Potrivit sondajului Eurobarometru, 77 % dintre europeni consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă foarte gravă, iar mai mult de unul din trei europeni (37 %) se simt deja expuși la riscuri climatice”.

„Din perspectivă sectorială, Comisia prezintă sugestii concrete de acțiune în șase clustere principale de impact: ecosistemele naturale, apa, sănătatea, alimentele, infrastructura și mediul construit, precum și economia. Punerea în aplicare a legislației UE existente este un precursor important pentru gestionarea cu succes a riscurilor în multe dintre aceste domenii, iar principalele măsuri sunt prezentate în comunicare.

În timp ce comunicarea se axează pe gestionarea riscurilor climatice în cadrul Uniunii Europene, UE este, de asemenea, activă la nivel internațional în abordarea riscurilor climatice, iar o mare parte din finanțarea noastră internațională pentru combaterea schimbărilor climatice este destinată măsurilor de adaptare. Comisia va continua să facă schimb de experiență, cunoștințe și instrumente privind gestionarea riscurilor climatice la nivel internațional și să includă gestionarea riscurilor climatice în discuțiile bilaterale și multilaterale.

O accelerare istorică a perturbărilor climatice în 2023 a înregistrat o creștere a încălzirii globale cu 1,48 °C peste nivelurile preindustriale, iar temperaturile oceanelor și pierderea gheții din Oceanul Antarctic au rupt cu o marjă largă. Temperatura aerului la suprafață a crescut și mai mult în Europa, cea mai recentă medie pe cinci ani situându-se la 2,2 °C peste era preindustrială. Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii”, arată CE.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu