Fitch a confirmat ratingul Transgaz „BBB minus”, cu perspectivă stabilă

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la „BBB minus”, cu perspectiva stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, informează AGERPRES.

„Confirmarea ratingului reflectă profilul solid al activităţii Transgaz în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, rezultatele sale solide din 2022 şi estimările Fitch privind o continuitate a cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare care începe în octombrie 2024”, se menţionează în comunicat.

Profilul de afaceri al Transgaz se îndreaptă progresiv spre un operator al sistemului de transport a gazelor complet reglementat, permiţând o mai bună predictibilitate a fluxului de numerar. Aceste evoluţii se datorează, în principal, recunoaşterii de către ANRE a proiectelor istorice de interconectare ale companiei. Dependenţa Transgaz de tranzitul gazului a fost redusă şi mai mult în noiembrie 2022, după ce Gazprom nu şi-a achitat obligaţiile.

Procesul de consultare pentru a cincea perioadă de reglementare (RP5) este aşteptat în 2024. Fitch va monitoriza evoluţia sistemului tarifar, care permite ca discrepanţele mari între veniturile actuale şi cele permise să fie compensate doar în următorii ani prin ajustări ale tarifelor. Această abordare, alături de intervenţiile politice, cum ar fi îngheţarea tarifelor introdusă din aprilie April 2022 până în martie 2023 (care a generat creanţe de 600 milioane de lei pentru Transgaz), a avut ca rezultat o volatilitate semnificativă a câştigurilor şi fluxului de numerar.

După amendamentele din 2022 aduse legii offshore, precum şi în contextul nevoilor Europei de surse alternative de gaze, există o mai mare certitudine că va fi demarată interconectarea Podişor (cu o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei, construită de Transgaz), care va lega rezervele mari de gaze din Marea Neagră de conducta BRUA. Transgaz negociază un acord pentru o societate mixtă (51%-49%) cu investitorul financiar Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF), care prevede printre altele construcţia interconexiunii Marea Neagră-Podişor.

Fitch continuă să evalueze profilul individual de creditare (SCP) al Transgaz la „bbb minus”, care plasează ratingul pe termen lung al companiei la acelaşi nivel cu ratingul suveran al României („BBB minus”/perspectivă stabilă).

Agenţia de evaluare precizează că printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului Transgaz se numără o modificare negativă a reglementărilor în domeniul gazelor naturale din România precum şi o retrogradare a ratingului suveran al României.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole