Gripa aviara la o ferma din Seini. Produsele au fost oprite de la comercializare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 18.600 de pasari dintr-o ferma autorizata din Seini vor fi sacrificate dupa ce s-a descoperit prezenta virusului gripei aviare H5N8. Reprezentantii Directiei de Sanatate Maramures au precizat faptul ca acest virus nu este periculos pentru oameni.

Rares Pop, director Directia de Sanatate Publica Maramures: „Acest tip de virus H5N8 nu este periculos pentru populatie.”

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a intrunit în sedinta, dupa confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, la o societate comerciala din localitatea Seini.

Prefect Nicolae-Silviu Ungur, presedintele CLCB Maramures: ”S-a aprobat planul de masuri pentru combaterea focarului de influenta aviara. S-au luat masurile specifice, in conformitate cu prevederile legislatiei pentru gestionarea situatiei. Situatia este gestionata de catre specialisti, s-au luat masurile necesare de preventie pentru raspandirea bolii, respectiv masurile de biosecuritate. Pasarile bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor si a celorlalte materiale purtatoare de virus.”

Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare au trecut deja la informarea medicilor veterinari, a societatilor comerciale cu acelasi profil din zona, a populatiei, dar si a personalului medical din zona despre boala, respectiv despre masurile specifice care trebuie respectate. Totodata a fost stabilita zona de protectie si zona de supraveghere a pasarilor, cu monitorizarea de catre specialisti. Deasemenea este restrictionata miscarea pasarilor din zona de protectie, in conformitate cu legislatia europeana, a anuntat Prefectura Maramures.

Vis-a-vis de produsele comercializate de societate, acestea au fost sistate. Dupa eutanasiere si curatenia mecanica se va proceda la efectuarea dezinfectiei si dezinsectiei, conform manualului operational.

CLCB Maramures: ”Virusul H5N8 nu afecteaza sanatatea oamenilor si rugam populatia sa nu intre in panica si sa respecte masurile de profilaxie recomandate de catre medici.”

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2