GRIPA AVIARĂ- Transporturile de păsări vii, verificate pe drumurile din Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prin județul Maramureș găsim destule mașini care aduc din sudul țării găini de vânzare, iar condițiile în care sunt ținute acestea sunt greu de imaginat. Doar că acum genul acesta de activități au interzis o lună de zile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență  – Centrul Național de Combatere a bolilor s-a reunit weekendul trecut pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș. Măsurile dispuse se aplică la nivel național pentru o lună de zile și anume suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, respectiv suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

„Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Verificarea respectării  acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia”, precizează ANSVSA.

Autoritățile din județul Maramureș solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al maramureșenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală. Statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus) este monitorizat în permanență, astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2