Guvern: 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor pe mai şi iunie cu cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni

Guvernul a aprobat, vineri, alocarea a 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor din lunile mai şi iunie privind cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, informează AGERPRES.

„Guvernul a alocat astăzi suma de 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare şi hrană a refugiaţilor ucraineni. Această sumă va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai şi iunie ale anului curent, iar banii provin din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.

Întrebat în legătură cu plata la zi a cheltuielilor pentru refugiaţii ucraineni, Mihai Constantin a spus: „Este o preocupare şi un angajament ferm şi constant de a susţine refugiaţii din Ucraina”.

„Şi tocmai am anunţat astăzi, aş spune, o parte plină. Întârzierile, care au fost nefericite, dar din motive obiective, tocmai au început să fie şterse din calendar. Din cele patru luni, dacă nu mă înşel, de întârziere, două, iată, au fost rezolvate astăzi şi se vor identifica surse de finanţare pentru ajungerea la zi a acestui sprijin”, a adăugat Constantin.

Întrebat cum trăiesc aceşti oameni care aşteaptă banii de la Guvern, Mihai Constantin a spus: „Eu cred că refugiaţii ucraineni, care, din nefericire, au ales să plece de la casele lor, trăiesc în România mai bine decât ar face-o la ei acasă, într-o ţară invadată militar de o forţă agresivă străină”.

„Angajamentele noastre pentru a-i susţine pe refugiaţi rămân la cote înalte şi cred că am văzut şi la nivel social multe, multe dovezi de sprijin. De asemenea, ţin să vă readuc aminte că refugiaţii tocmai pentru a – îmi permit un comentariu acum – compensa dorul de casă sunt ajutaţi şi să se insereze în piaţa de muncă de la noi din ţară şi să se adapteze cât mai bine, temporar, condiţiei pe care o acum, cea de refugiat din motiv de război din propria ţară.(…) Este un sprijin guvernamental pe care executivul, statul român s-a angajat să-l ia şi probabil că nu le-a fost uşor, dar compensarea, iată, vine din urmă şi cred că acei refugiaţi au reuşit cumva să depăşească această perioadă mai dificilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu