I-ati omorat si pe programatori. Cine urmeaza, domnule Boc?

Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) contesta decizia Executivului de a continua impozitarea venitului programatorilor, dupa ce initial a cuprins in planul de guvernare scutirea acestora de la plata unei astfel de sume.

„Constatam cu indignare si tristete, ca una din masurile strategice ale guvernului Romaniei, ‘Scutirea de plata impozitului pe venit a programatorilor’, a fost anulata, fara consultarea organizatiilor de profil sau implementarea altor masuri legislative sau programe care sa compenseze efectele negative ale acestei decizii”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al ARIES.
Potrivit sursei citate, decizia in cauza „va avea impact nesemnificativ asupra bugetului tarii”, fiind luata inaintea consolidarii durabile a industriei inovarii, careia „ii va da o lovitura grea pe termen lung, cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate, asa cum s-a intamplat in anii ’90 (…)”.

ARIES considera ca aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT cu peste 16 la suta va lasa intreg sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte.

Din datele ARIES, reiese ca in perioada in care programatorii erau scutiti de la plata impozitului pe venit, coroborat cu programului de promovare a exporturilor si a cotei unice de impozitare, investitiile straine au crescut de la 30 milioane de dolari in anul 2000, la 600 milioane euro, in 2009.

Reprezentantii ARIES solicita revocarea deciziei din pachetul negociat cu FMI, privind reducerea salariilor, inceperea negocierilor cu reprezentantii industriei si elaborarea in comun a unor masuri care sa duca „nu numai la conservarea starii actuale, dar si la dezvoltarea rapida si durabila a acestei industrii”.

ARIES este asociatia firmelor de electronica si software din Romania si are drept scop promovarea si protejarea mediului de afaceri romanesc al industriei, precum si promovarea intereselor profesionale si comerciale ale membrilor sai. Asociatia are, in acest moment, peste 360 de membri cotizanti.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu