ÎN 2024 – Apele Române, lucrări la Runcu și pe Lăpuș la Bozânta Mică

Suntem la început de 2024. Instituțiile statului își fac deja socotelile pentru proiectele care se vor derula în acest an din primăvară, când timpul permite startul acestor lucrări. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa va continua lucrările la acumularea Runcu din județul Maramureș, acestea urmând a fi executate în funcție de fondurile alocate.

„La finalizarea barajului Runcu, va crește gradul de apărare în caz de inundații a populației și a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza. De asemenea, acesta va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă și industrială a zonelor Baia Mare și Baia Sprie.

În același timp, va deveni principala sursă de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul celor patru râuri (Iza, Mara, Vișeu și Tisa), inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Acumularea Runcu va avea și utilitate energetică.

Totodată, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș vor continua lucrările pe malul stâng al râului Lăpuș, la Bozânta Mică, pentru închiderea eroziunii active de mal, produse în urma viiturii din februarie 2023.  Până în momentul actual, a fost excavat materialul aluvionar, pe tronsonul cursului de apă afectat de viitură.

Lucrările vor fi efectuate în două etape, cele aferente etapei I constau în consolidări de mal cu prism de anrocamente, urmând ca în etapa a II-a să realizăm închiderea eroziunii de mal și asigurarea secţiunii de tranzitare în siguranţă a volumelor de viitură pe sectorul afectat, prin realizarea lucrărilor de reprofilare a albiei”, a precizat ABA Someș-Tissa, pentru ziarmm.ro.

Vă reamintim că anul trecut au fost realizate câteva lucrări suplimentare la Barajul Firiza care, susține Apele Române, au avut rolul de a îmbunătăți și moderniza ansamblul mai sus amintit, lucrări neincluse în contractul/proiectul inițial: „Aceste lucrări constau în includerea în sistemul de acționare electrică și automatizare a tuturor vanelor, înlocuirea structurii metalice de acces a muncitorilor la echipamente și reparații ale fațadei.

Acumularea Strâmtori-Firiza are rol în atenuarea viiturilor. Totodată, aceasta reprezintă sursa regională de apă potabilă pentru infrastructura de alimentare cu apă a județului Maramureș. Obiectivele instituției noastre privind această construcție hidrotehnică de importanță excepțională sunt menținerea funcționalității la standarde înalte de calitate și exploatarea în condiții de siguranță a barajului”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
1 Comment