ÎN 2024 – Iohannis contestă din nou legea prin care cei cu B ar putea conduce și motociclete

Șoferii cu B ar fi putut conduce și motociclete începând cu 2024 dacă Iohannis nu ar fi sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru completarea art. 241 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale miercuri, 3 ianuarie 2024, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru completarea art. 241 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Se face referire la legea care completează Codul Rutier în sensul extinderii valabilităţii permiselor de conducere eliberate pentru categoria B şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/ greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1: „De asemenea, sunt instituite anumite condiţii pentru deţinătorii permiselor de categoria B care doresc să conducă şi motociclete de tipul celor anterior menţionate. „modificarea condiţiei privind deţinerea de minium 3 ani a permisului pentru categoria de vehicule B – necesară pentru valabilitatea acestui permis şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/ greutate de cel mult 0,1 kW/ kg, categoria A1-, prin stabilirea condiţiei de experienţa de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B reprezintă o soluţie complet nouă, care depăşeşte limitele reexaminării. Similar celor reţinute de Curtea Constituţională în Decizia nr. 18/ 2023, o intervenţie asupra conţinutului normativ al textului menţionat echivalează cu o ignorare a limitelor solicitării Preşedintelui României, prin modificarea acestei condiţii.

Noua redactare reflectă o concepţie legislativă diferită, care excedează sferei ideatice a dezbaterii pe care cererea de reexaminare ar fi trebuit să o declanşeze şi care ar fi trebuit să rămână circumscrisă clarificării aspectelor menţionate în conţinutul ei (modul în care se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică), nicidecum să determine schimbarea condiţiei privind durata deţinerii permiselor de conducere pentru categoria de vehicule B.

În practică, dovada experienţei va fi dificil de probat. Este neclar dacă intenţia legiuitorului a fost de a asimila perioada de deţinere a permisului pentru o anumită perioadă de timp cu experienţa cerută de lege sau dacă este necesar ca dovada acestei experienţe să se realizeze în alt mod, situaţie în care norma este lacunară, neprecizând niciun criteriu pentru probarea experienţei”, precizează Președinția României.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu