ÎN MARAMUREȘ – Autoritățile sunt cu ochii pe urșii din pădurile județului

La Prefectura Maramureș a avut loc, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a primăriilor cu privire la Ordonanța de Urgență nr.81/2021. Este vorba despre ordonanța de urgență care reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun.

„În data de 9 august am avut o ședință la Prefectura Maramureș, la care au participat toți factorii care sint implicați în această problemă. Eu am ridicat o problemă și anume că această ordonață care s-a dat vine ca un post-factum, adică nu rezolvă, adică nu rezolvă problema și rămâne nerezolvată. Mai întâi trebuie identificați numărul de urși pe care îi avem noi, pentru că ei au încărcătură în habitat mai mare decât în mod normal, trebuie să li se ofere hrană pentru a supraviețui. Și atunci trebuie evaluați, văzuți câți sunt și știu că noi aveam capacitatea undeva la 4000 de urși în urmă câ câțiva ani, Ministerul Mediului trebuie să stabilească acest lucru. În ordonanță scrie că săi îi valorifice gestionarii de fond, dar nu este corect. Ar trebui statul român, prin Regia de păduri, să facă exportul carnei de urs la cei care extrag. În acest moment pădurea nu suportă un număr mare de urși, ci la cât am spus eu, undeva la 4000 de urși”, a declarat președintele Colegiului medicilor veterinari din Maramureș, dr. Cornel Taloș.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat de câteva minute că urșii care își fac apariția în localități sunt clasificați în trei categorii de risc, iar fiecare categorie are prevăzută metodele de intervenții specifice: „De astăzi avem toate instrumentele legale să intervenim eficient în cazurile în care urșii agresivi pun în pericol viața oamenilor și bunurile acestora”.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu