Incredibil: Oficializarea abuzului puterii – Agentia Nationala de Protectia Mediului cere Prefecturii Maramures sa forteze Consiliul Local sa emita autorizatia de construire pentru uzina mortii de la Romaltyn Mining

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presiunile pentru deschiderea activitatii societatii Romaltyn Mining in Baia Mare vin mai nou de la centru. Intr-o adresa datand din 3 iunie, Iosif Nagy, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, impune autoritatilor judetene emiterea autorizatiilor de construire, in vederea reluarii activitatii de obtinere a aurului pe baza de cianura.

Actul este adresat Prefecturii Maramures si dat spre stiinta Consiliului Local Baia Mare si autoritatilor de mediu locale si regionale. Presiunile lui Iosif Nagy vin in contextul in care alesii baimareni au emis o interdictie de construire in doua dintre zonele orasului, pana la aprobarea planurilor urbanistice zonale. Unul dintre obiectivele aflate in zonele respective este si intreprinderea Romaltyn Mining.

„Prin functionarea instalatiei de la SC Romaltyn Mining SRL are loc o ecologizare a Iazului Central cu rezultate benefice asupra calitatii mediului din Baia Mare. Conform prevederilor legale privind refacerea zonelor in care solul, subsolul si ecosistemele terestre au fost afectate, raspunzatoare de ecologizarea zonelor cu poluare istorica este administratia publica locala, prin urmare nefunctionarea instalatiei va afecta bugetul local.

In sprijinul celor precizate, va rugam sa dispuneti toate masurile necesare emiterii autorizatiei de construire, in vederea realizarii statiei de epurare ape evacuate din iazul Aurul”, se mentioneaza in adresa Agentiei Nationale de Protectia Mediului.

In acelasi act se aminteste si faptul ca in cazul in care Romaltyn Mining nu va putea realiza instalatia de epurare a apelor provenite din Iazul Aurul pana la data de 31 decembrie 2010, vor fi incalcate prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la UE.

Adresa lui Iosif Nagy reprezinta un abuz incalificabil, o dovada in plus a influentelor existente la nivel central pentru protejarea unor interese private, in dauna locuitorilor Municipiului Baia Mare.

In primul rand, Prefectura Maramures este „rugata” sa intervina pentru a influenta Consiliul Local sa emita o autorizatie de construire, trecandu-se astfel peste principiul autonomiei locale si a atributiilor care intra in sfera de activitate a Prefecturii.

Apoi, Iosif Nagy da dovada unei nestiinte crase in ceea ce priveste situatia Iazului Flotatiei Centrale. Acesta se afla pe raza orasului Baia Sprie si nu pe aceea a Municipiului Baia Mare, prin urmare responsabilitatea ecologizarii acestui obiectiv nu revine Consiliului Local baimarean.

Insa abuzul cel mai evident este acela prin care se incearca o acreditare a ideii ca doar Romaltyn Mining poate face lucrul acesta, iar amanarea emiterii autorizatiilor de construire ar duce la incalcarea legii. Mai precis a unui tratat de aderare. Ce nu specifica Nagy este faptul ca la CEDO, Romania a fost condamnata pentru incalcarea legislatiei de mediu, insa presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului nu este interesat de acest lucru. Pe de alta parte rezolutia Parlamentului European prin care se are in vedere interzicerea folosirii cianurii in minerit in Uniunea Europeana este total desconsiderata de Nagy.

Ciprian DRAGOS

Click pe poze pentru marire.


Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole