INEDIT – 100 de cărţi poştale cu eroi anticomunişti, lansate de Poşta Română

Compania Naţională „Poşta Română” a lansat, la începutul săptămânii, o colecţie unică a 100 de cărţi poştale şi 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistenţă regimului comunist, majoritatea fiind arestaţi. Poșta Română precizează că 92 de figuri aparţin unor disidenţi necunoscuţi până acum publicului şi alcătuiesc colecţia de cărţi poştale, „Eroi anonimi”, iar restul de 8 reprezintă personalităţi marcante anticomuniste.

„Atât cărţile poştale, cât şi NFT-urile, sunt parte a campaniei „Demnitate şi curaj” iniţiată de Poşta Română, în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-Bucureşti, şi cu sprijinul Teatrului Naţional Bucureşti. Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023, îşi propune să îi omagieze şi să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist şi să lupte pentru drepturile şi convingerile lor, indiferent de consecinţe.

Cărţile poştale cu cele 8 personalităţi binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Aniţa Nandriş-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poştale, cât de curând, şi alcătuiesc colecţia de cărţi poştale, „Chipuri ale rezistenţei”. Restul cărţilor poştale din colecţia „Eroi anonimi” vor fi puse în circulaţie gratuit, în toată ţara, în cadrul sesiunilor naţionale de informare şi conştientizare a valorilor româneşti derulate prin campania naţională „Demnitate şi curaj””, precizează Poșta Română.

„Am scos la lumină cu ajutorul partenerilor de la CNSAS aceşti eroi aproape necunoscuţi, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceauşescu au avut curajul şi demnitatea de a scrie şi de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluţii care să schimbe regimul. Am descoperit printre ei şi poştaşi, chiar şi un diriginte de poştă, femei, bărbaţi, pensionari sau elevi. Şi pentru că Poşta Română conservă tradiţia, dar îmbrăţişează inovaţia, am lansat astăzi a doua colecţie de NFT-uri din istoria Poştei Române, 100 de piese cu disidenţi cunoscuţi. Considerăm că societatea românească actuală are nevoie de aceste modele de înaltă verticalitate”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale „Poşta Română”.

„Veţi regăsi, în seria de cărţi poştale omagiale, 92 de poveşti adevărate, documentate din dosare penale privind autorii de manifeste sau <<înscrisuri cu conţinut duşmănos>>, arestaţi sau condamnaţi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste. Ele sunt doar o parte insignifiantă a arhivei CNSAS, iar Securitatea, urmărindu-i, persecutându-i, arestându-i anchetându-i, pedepsindu-i, a omagiat-o, involuntar, pe Monica Lovinescu, recunoscându-i puterea şi influenta asupra conştiinţei românilor. Îi mulţumim cu pietate acestei Doamne!”, a declarat Germina Nagâţ, membru al Colegiului CNSAS.

„Colecţia de NFT-uri dedicată eroilor anticomunişti va ajunge pe pieţele internaţionale de profil; din marketplace-ul nostru ea poate fi dusă oriunde. Iniţiativa pe care Poşta Română a avut-o împreună cu noi, în spaţiul digital, este prima de acest fel pentru că aduce o parte de istorie pe care unii nu au avut ocazia să o simtă pe pielea lor. Prin această colecţie promovăm arta digitală în rândul tinerilor, antreprenorilor, oferind, de fapt, artă plină de conţinut, de istorie şi de simbolistică”, a spus Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, Bucureşti.

Colecţia de cărţi poştale este completată de broşura „Securitatea şi secretul corespondenţei”, editată de Compania Naţională Poşta Română, care vorbeşte despre rolul Poştei în istoria României, chiar şi în timpul perioadei comuniste, când, dincolo de supravegherea strictă a Securităţii, românii au găsit modalităţi de a-şi exprima opiniile prin intermediul acesteia.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu