INEDIT. Biserica bătrână din Breb, cercetată arheologic. Ce s-a descoperit până acum

Se fac cercetări arheologice la biserica bătrână din sat Breb, comuna Ocna Șugatag. Cei de la Asociația ROST au spus: „Mai întâi prima lopată, apoi cioburi și oase de animale, apoi oseminte umane din etape diferite (cu sau fără sicriu) cu monede așezate pe piept – cercetarea arheologică de la Biserica bătrână din Breb este un eveniment inedit pentru perioada medievală maramureșeană.
Arheologul Cristian Floca de la Academia Română, Filiala Timișoara, a avut entuziasmul să accepte această provocare, după săpăturile pe care le-a făcut la bisericile de lemn bănățene (Vălari, Crivna, Căpăt @Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association).
De mare interes este și stratificația solului, neașteptat de elaborată, pe o adâncime surprinzător de mare. Revenim cu concluziile Raportului arheologic. Proiectul cultural ”Arheologia și Arhitectura la Breb, Maramureș” este derulatde Asociația R.O.S.T. cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș”.
„După mai bine de o jumătate de secol de la extraordinarele cercetări arheologice medievale întreprinse în Maramureș de istoricul și arheologul Radu Popa, satul Breb a găzduit prima tentativă de revenire a acestui domeniu. A început cu 3 sondaje necesare în cadrul proiectului de restaurare a bisericii Sfinții Mihail și Gavril din Breb, pentru Raportul de Diagnostic Arheologic, al cărui scop principal este de a determina stratigrafia solului și metodele prin care meșterii din perioada rurală medievală maramureșeană socoteau că trebuie să îl pregătească pentru sarcina masivă a unei biserici de lemn.
Săpăturile au fost mai generoase decât am sperat, scoțând la iveală patru etape diferite de înmormântări, unele cu sicriu, altele doar cu giulgiu, și două dintre ele cu un bănuț așezat pe piept. Trei dintre oseminte sunt mai vechi decât biserica actuală, probabil de secol XVI sau chiar XV. După analiza de laborator a fragmentelor găsite în săpături vom aștepta Raportul de Diagnostic Arheologic. Cercetarea arheologică este condusă de dr. arhg. Cristian Floca de la Academia Română Filiala Timișoara care a avut entuziasmul să vină în Maramureș la solicitarea Asociației R.O.S.T. în cadrul proiectului de restaurare a bisericii de lemn din Breb prin arh. Laura Zaharia. Proiectul cultural ”Arheologia și Arhitectura la Breb, Maramureș” este derulat de Asociația R.O.S.T. cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș”, a declarat arhitect Laura Zaharia, pentru ziarmm.ro.
FOTO ROST/facebook
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu