INEDIT – Memorialul Durerii din Sighet ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Maramureșul ar putea avea noi intrări în patrimoniul mondial UNESCO. Avem deja mai multe biserici de lemn care deja sunt considerate de valoare mondială, iar acum lista s-ar putea completa. De data aceasta însă în vizorul autorităților se află Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației, fiind demarată recent de către Ministerul Culturii procedura de înscriere în Patrimoniul UNESCO. Informația a fost confirmată de către Aura Pintea, actualul director al Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, pentru ziarmm.ro.

„S-a discutat despre fostele închisori comuniste, Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat si Făgăraș, o întreagă rețea pentru introducerea pe alista Indicativă UNESCO. Au avut loc discuții cu reprezentanții Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, există o intenție în acest sens, dar trebuie urmată o procedură destul de complicată acum, față de cum a fost atunci când au intrat bisericile noastre de lemn. Înscrierea în Lista Indicativă UNESCO este primul pas, obiectivele din această listă sunt considerate ca fiind susceptibile a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial – LPM UNESCO, iar în această Listă Indicativă se află deja Calea ferată forestieră Vaser-Novăț din județul nostru, dar și Roșia Montană sau LIMES-ul dacic, dosare în pregătire acum. Limesul înseamnă sute de localități din România pe unde există urme de trecere, forturi romane pe granița Imperiului. Limesul acesta dacic ar intra în Limesul Imperiului Roman, pentru că deja există părți din granița Imperiului Roman în UNESCO. Administrația Memorialului de la Sighet va oferi date suplimentare pentru intocmirea dosarului, e o întreagă procedură, care nu știm exact cât poate dura.”, a declarat Aura Pintea., a declarat Aura Pintea.

Tot în atenția celor de la UNESCO se află și calea ferată de la Mocăniță. Doar că acum introducerea unui monument în patrimoniul mondial UNESCO înseamnă foarte mult lucru, foarte multă documentație și multă răbdare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu