INSP avertizează că există o probabilitate mare ca tulpina britanică să fi cuprins deja întreg teritoriul României

Institutul Național de Sănătate Publică anunță că varianta britanică a SARS-CoV-2 a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României. Totodată precizează că față de săptămâna trecută, rata de confirmare a cazurilor cu tulpina britanică a crescut cu 7,5%.

Potrivit INSP, de la începutul anului până la data de 21 martie 2021 inclusiv, au fost finalizate 1.034 de secvențieri, dintre care 546 au fost confirmate ca variante care determină îngrijorare, rata de confirmare fiind de 52,8%. Până pe 15 martie INSP raportase 385 de cazuri de infectare cu astfel de tulpini și 10 decese.

Astfel, au fost confirmate:

542 de cazuri cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), distribuite după cum urmează: Argeș (2), București (258), Bihor (11), Brăila (1), Botoșani (5), Brașov (8), Caraș-Severin (4), Cluj (22), Constanța (9), Covasna (18), Dâmbovița (10), Dolj (2), Galați (6), Giurgiu (3), Gorj (6), Hunedoara (3), Iași (16), Ilfov (29),
Mureș (3), Neamț (6), Olt (1), Prahova (3), Sibiu (4), Suceava (22), Teleorman (2),
Timiș (72), Tulcea (1), Vâlcea (4), Vrancea (2), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6);
2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) – Argeș (1), București (1);
2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1), ambele depistate în București.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanică s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani.

Patruzeci de persoane din cele 546 de cazuri confirmate cu una dintre aceste variante (7%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin anti-COVID-19:

36 cu vaccinul de la Pfizer: 13 cu o doză; 23 cu 2 doze;
4 cu vaccin AstraZeneca: toate cu o doză
Totodată, Institutul de Sănătate Publică precizează că în urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 352 de cazuri (65% ). Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (0,9%). Pentru 4 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări.

O sută patruzeci și cinci de cazuri (27%) au avut contact cu caz confirmat cu noua
variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Șase cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul. De la 30 de cazuri (6%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv
a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

”Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură
epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, arată INSP.

Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare, respectiv INCDMM Cantacuzino, INBI Balș, MedLife și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Până în prezent au fost înregistrate 16 decese din cauza infecției cu tulpina britanică a coronavirusului, 3 din București, 3 din Suceava, 2 din Timiș și câte unul din Bihor, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. Cele mai multe decese (10) au avut loc în cursul acestei luni.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu