Ioan Mătieș: ”Depozitul de frig – obiectiv strategic de dezvoltare al comunei Mireșu Mare!”

Primarul comunei Mireșu Mare, Ioan Mătieș, afirmă că se doreștea realizarea unui depozit de frig pentru legume-fructe în comuna pe care o conduce.

„Am căutat modele de succes în țară de depozite cu frig construite pe fonduri europene. De curând am făcut o vizită la un astfel de depozit frig din Cluj. Depozitul respectiv a fost realizat printr-un parteneriat între Consiliul Județean Cluj și câteva primării din zona municipiului. Depozitul de la Cluj este foarte bine organizat și operează deja pe profit. Forma de organizare se potrivește parțial cu ce dorim noi.

Până la construcția unui depozit cu frig pentru legume-fructe și la noi, am discutat despre căile prin care producătorii din comuna noastră să apeleze la Cluj. În perspectivă, depozitul nostru ar urma să fie unul local, iar cel de la Cluj să rămână unul regional, care să deservească aria metropolitană Cluj-Napoca.

Vom continua să mergem și în alte zone în care funcționează bine asocierile de producători (cooperative). La următoarele vizite de lucru vom duce cu noi și producători locali de legume și fructe, atât mici și cât și mari.

Scopul depozitului cu frig de legume-fructe din comuna Mireșu Mare este să dezvoltăm agricultura locală. Aceasta înseamnă ca zona noastră, cel puțin, să nu mai fie dependentă de importurile de legume și fructe. Să echilibrăm balanța comercială. Să reușim, din nou, să ne asigurăm siguranța alimentară și necesarul de hrană. Cu strângere de inimă vedem cum polonezii și alții vând pe piața românească produse agricole pe care noi le exportam până nu demult în toată Europa! Trebuie să redevenim un pol de export!

Depozitul cu frig este veriga cheie pentru desfacerea produselor agricole și profitabilitatea producătorilor noștri. Degeaba producem, dacă nu asigurăm și desfacerea. Fără un astfel de depozit, nu vom putea face față nevoilor pieței și concurenței importurilor.

Dezvoltarea agriculturii înseamnă, în fond, locuri de muncă mai bine plătite și bunăstare, astfel încât românii să nu mai fie zilierii Europei și să își dorească să rămână în țară. Pe scurt, o calitate mai bună a vieții! Închei cu mulțumiri pentru cei care înțeleg importanța proiectului și, îndeosebi, celor care au înțeles să pună la dispoziție o parte din pășunea satului Dăneștii Chioarului”, a spus Ioan Mătieș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu