Japonia ar putea intra in recesiune, dupa cel mai semnificativ declin al economiei din ultimii 5 ani

Japonia, a treia economie mondiala, ar putea intra in recesiune, dupa ce s-a contractat in ritm anual cu 6,3% in trimestrul patru din 2019, in urma majorarii taxei pe consum si a cererii globale slabe, transmit Kyodo si BBC, informeaza AGERPRES.

Este cel mai semnificativ declin din ultimii cinci ani si exista temeri ca epidemia cu noul coronavirus din China ar putea afecta evolutia economiei nipone in primul trimestru din acest an. Analistii se asteptau la o scadere a PIB-ului Japoniei cu 3,7% in ultimele trei luni din 2019 si previzioneaza ca economia nipona ar putea intra in recesiune in acest trimestru.

In trimestrul patru din 2019, consumul privat, care reprezinta aproximativ 60% din PIB-ul Japoniei, a scazut cu 2,9%, dupa ce taxa pe consum a fost majorata la 1 octombrie 2019, de la 8% la 10%. De asemenea, cheltuielile de capital au inregistrat un declin de 3,7%, in timp ce importurile si exporturile au scazut cu 2,6% si, respectiv, 0,1%, pe fondul razboiului comercial dintre SUA si China.

Dupa anuntarea datelor dezamagitoare, ministrul nipon al Economiei, Yasutoshi Nishimura, a dat asigurari ca autoritatile de la Tokyo sunt pregatite sa ia toate masurile necesare pentru a face fata impactului epidemiei cu noul coronavirus asupra economiei si a turismului.

In decembrie, Guvernul premierului Shinzo Abe a aprobat cheltuieli in valoare de 120 miliarde de dolari menite sa atenueze impactul majorarii taxei pe consum.

Si Paul Cashin, seful misiunii FMI in Japonia, avertiza saptamana trecuta ca o extindere si o prelungire a epidemiei cu noul coronavirus ar putea afecta economia nipona, in special turismul, sectorul de retail si exporturile.

„Extinderea epidemiei reprezinta un risc la adresa economiei nipone, desi impactul economic va depinde de gradul de extindere si de raspunsurile autoritatilor. Daca epidemia va fi extinsa si prelungita, acest lucru va afecta probabil turismul si activitatile de retail, in urma scaderii sosirilor de turisti din China si din alte regiuni si a cheltuielilor lor”, a explicat Paul Cashin.

Acesta a adaugat ca epidemia ar putea de asemenea avea efect asupra comertului si investitiilor, deoarece o incetinire suplimentara a economiei Chinei ar putea afecta companiile din Japonia si ar putea intrerupe lanturile de furnizare.

China este a doua mare destinatie pentru exporturile Japoniei. Companiile auto nipone produc componente, iar retailerii vand o gama larga de bunuri in statul chinez. De asemenea, 30% dintre turistii care au vizitat anul trecut Japonia erau chinezi. Ei au cheltuit aproape 40% din totalul sumelor cheltuite de vizitatorii straini.

In randul principalelor state industrializate, Japonia este una dintre tarile cel mai putin sanatoase din punct de vedere fiscal, datoria sa publica situandu-se anul trecut la 237,5% din PIB.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu