Legea pentru stoparea risipei alimentare, adoptată de Parlament. Cum ne va afecta de acum viața

Parlamentul a adoptat Legea pentru stoparea risipei alimentare ieri, 20 februarie. Era nevoie de o astfel de lege fiindcă cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari decât în alte state europene. La noi dacă alimentul expiră poimâine tot nu îl iei pe gratis. Vorbim de o lege care deja se aplică de mult în alte state și care de acum ne va afecta viața de zi cu zi. Potrivit acesteia, consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. O altă noutate este legată de faptul că va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputatul Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

Printre măsurile care vor fi aduse de noua lege se numără simplificarea procedurii prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate, va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii, respectiv magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Apoi, ca și măsuri care pot fi implementte de agenții economici se numără reducerea preţului la alimente înainte de data expirării, donarea alimentelor, transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor sau folosirea alimentelor la compost.

De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie.

Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu