Mărțișorul în Maramureș: Tradiție strămoșească de primăvară (VIDEO)

Consiliul Judeţean Maramureş, prin Direcția Finanțare, Turism și Relații Publice – Serviciul Diaspora și Relații Internaționale, vă propune o incursiune în istoria simbolului tradițional al primăverii, organizând evenimentul ”Mărțișorul în Maramureș – tradiție strămoșească de primăvară”.

Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții maramureșene, originea lui străveche dând naștere mai multor legende, bazate pe lupta dintre bine și rău. Aceste legende sunt, în mare parte, moștenite de la traci, având o vechime de peste 8.000 de ani.

”Evenimentul propus documentează o șezătoare tradițională, specifică acestui obicei de primăvară, în cadrul căreia se confecționează mărțișoare și se deapănă mituri și legende, continuând astfel povestea micului talisman cu puteri magice, devenit de-a lungul anilor obiect de podoabă datorită valențelor sale estetice izvorâte din nemărginita imaginație a meșterilor populari, care reușesc să îmbine tehnicile tradiționale de lucru cu cerințele culturii de consum ale secolului XXI.

Tainele acestor legende ne vor fi dezvăluite de profesor doctor Ilie Gherheș, specialist în cadrul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. De-a lungul timpului, mărțișorul a căpătat diverse forme, de la bănuți de aur sau argint la adevărate opere de artă, însă mereu și-a păstrat șnurul împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simboluri ale înțelepciunii și vieții.

Pentru a reda autenticitatea specifică Maramureșului, mărțișoarele prezentate în cadrul evenimentului sunt lucrate manual de către vestitele meșterițe: Ana Mețenti, Maria Brete, Liliana Ghilvacs, Mihaela Tibil, Monica Varga, Viorelia Butcure și Viorica Pițiș – Pop, care păstrează vie tradiția acestor podoabe desprinse din negura vremii. Frumusețea lor constă atât în măiestria și creativitatea meșterițelor cât și în diversitatea materialelor și a tehnicilor de lucru folosite în realizarea lor: de la mărgele țesute la fire croșetate și împletite, de la broderii inspirate din vechile cusături ale cămeșilor tradiționale la miniaturi din lut arse în cuptor și pictate cu motive ancestrale specifice Maramureșului.

Începând cu anul 2017, tradiția ”Mărțișorului” face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO, la solicitarea României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova, țări în care mai există acest obicei străvechi. Acest eveniment face parte din acțiunile Consiliului Județean Maramureș de reconectare cu diaspora, precum și de promovare a identității culturale milenare de pe tărâmul de poveste denumit Maramureș”, informează reprezentanții CJ.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu