Ministrul Culturii doreşte ca primăriile să poată da populaţiei vouchere culturale şi să administreze instituţiile naţionale de spectacole

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, doreşte ca primăriile să poată oferi cetăţenilor, la începutul fiecărui an, vouchere culturale cu care să meargă la evenimentele care în prezent sunt cu acces gratuit şi tot administraţiile publice locale să preia instituţiile naţionale de spectacole, cum sunt teatrele, în aşa fel încât ministerul să se ocupe doar de finanţarea proiectelor culturale, informează AGERPRES.

Ministrul Culturii a făcut referire duminică, într-o conferinţă de presă, la manifestările de genul „zilele comunei”, „zilele oraşului” şi a spus că „acolo oamenii vin la ceva ce ei percep a fi gratuit şi nu e gratuit, e pe banii lor”.

„Şi ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel încât primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil un carnet cu vouchere încât, când mă duc la un spectacol în Piaţa Mare a oraşului (Sibiu – n.r.) să dau o bucăţică din voucherul acela, să înţeleg că plătesc ceva. Pentru că tindem să asociem arta cu gratuitatea şi dacă e ceva pe bani, nu ne ducem. (…) E bine să lăsăm arta în orice formă a ei către public, pentru că fără public nu există”, a afirmat Romaşcanu.

Prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi în calitate de spectator, ministrul Culturii a spus că intenţionează să lanseze un program naţional de dotare a tuturor teatrelor cu echipamente de scenă.

„Am reuşit în acest an să avem foarte mulţi bani comparativ cu altă dată, foarte puţini faţă de ce nevoi ar exista în cultură (…). Există acest program uriaş de anvelopare a blocurilor, ce frumos ar suna un program naţional de dotare cu echipamente de scenă a teatrelor, care ar rezolva imens din toate problemele pe care le au teatrele şi aparatura şi oamenii care trebuie să pregătească un spectacol. Mi-ar plăcea să pot să lansez acest program. Sper să găsesc ecou”, a arătat ministrul Lucian Romaşcanu.

 

FITS este organizat de echipa condusă de Constantin Chiriac, preşedintele fondator al festivalului şi director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, un teatru naţional aflat în administrarea Primăriei Municipiului Sibiu, care finanţează atât activitatea actorilor de la Sibiu, cât şi FITS.

Ministrul Lucian Romaşcanu consideră benefic pentru instituţiile naţionale de spectacole să fie administrate fie numai de primării, fie de primării şi minister.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2