septembrie 17, 2021

Ministrul Mediului anunta impaduriri masive in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a anuntat joi, 20 februarie, ca in mai multe judete din tara, printre care si Maramuresul, va avea loc o campanie de impadurire masiva numita Romanii PLANTEAZA: O PADURE CAT O TARA!

“Astazi, peste 1100 de pepiniere ale Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA si sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregatite cu peste 50 de milioane de puieti pentru intregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre acestia vor porni in urmatoarele zile spre cele 13.000 de santiere active in campania de primavara. Apoi, aceleasi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieti in campania de toamna. Statistic vorbind, daca ar fi sa facem o medie zilnica de puieti plantati in primavara, aceasta ar fi de jumatate de milion de puieti pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe, in cadrul unei conferinte de presa.

Cele 13.000 de santiere de impadurire deschise in campania de primavara sunt dispuse la nivel national, in toate judetele tarii. Numarul cel mai mare de puieti va ajunge in judetele: Maramures, Cluj, Suceava, Brasov, Sibiu, Harghita, Bistrita, Arges si Valcea.

Astfel, in fiecare dintre aceste judete intens exploatate forestier, cu paduri neregenerate natural, vor fi plantati intre 1 milion si 6,6 milioane de puieti. Cat priveste numarul cel mai mare de santiere de impadurire din cadrul campaniei, acestea sunt organizate in judetele cu cele mai multe taieri ilegale constatate: Maramures (440 santiere), Sibiu (1210 santiere) si Bistrita (peste 600 santiere).

“Precizam ca, in cadrul celei mai mari campanii de impadurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de paduri de la ZERO si completate alte 7000 de paduri tinere. Cele mai multe paduri plantate de la ZERO vor fi in judetele: Suceava (360), Maramures (140) si Sibiu (90). Totodata, campania cuprinde si inceperea lucrarilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar si la perdeaua de protectie a autostrazii A2 din judetul Constanta (24 ha)”, se mai arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

In acelasi timp, vor fi impadurite si terenurile degradate, de la nivelul unitatilor administrativteritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, in baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

“Cei 50 de milioane de puieti vor fi completati de alte milioane, imediat dupa ce finalizam identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi impadurite in toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primariile din tara ne vor sprijini sa avem aceasta evidenta care ii lipseste acum Romaniei. Deja, avem semnale din tara legate de sute de hectare de terenuri intr-o astfel de situatie. Cele mai mari suprafete au fost identificate in judetele Olt (200 ha), Galati (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)” a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2