N-AU PRIMIT REGIM PRIORITAR – Salvamontiștii cer parlamentarilor să nu își mai bată joc de ei

Salvatorii montani, atunci cand au de ajuns la un eveniment de viață sau de moarte, nu pot să uzeze de nimic. Fiindcă mașinile Salvamont nu au regim prioritar de trecere, asemenea ambulanțelor sau echipajelor de poliție. Asta deși salvatorii montani salvează și ei vieți.
„Salvamont, serviciu de urgență doar pe hartie si ca obligație profesionala, în rest, ZERO facilitate de deplasare în regim prioritar al ambulantelor și autospecialelor Salvamont. Peste 8000 de persoane au fost salvate anul trecut de către echipele Salvamont România, peste 35000 în ultimii 5 ani, dar probabil e nevoie de 35000 de decese pe munte ca să se aprobe un un act normativ plimbat de 8 ani prin tot felul de comisii și prin care nu se cere altceva decât sa se pună în acord doua legi, una care nominalizează Salvamont ca serviciu de urgență cu obligația de a acorda primul ajutor medical, salva , transporta accidentatul și care are în dotare ambulante și autospeciale de intervenție, dotate si omologate cu mijloace de semnalizare sonora și luminoasa , cu legislația care nominalizează institutiile care au prioritate în trafic în caz de intervenție.
Nebunia sezonului de vara a început, deja înregistrăm aproape o sută de accidente pe săptămână și numărul lor va creste permanent pană la finele lunii august, dar din păcate, pentru unele persoane accidentate pe munte, singura speranță să ajungă Salvamontul la timp și să scape cu viață, va fi doar o iluzie. Butonul care poate face diferența dintre viață și moarte, cel aflat la bordul ambulanțelor Salvamont, cel care pornește semnalizarea care arată celor din trafic ca undeva un om are nevoie sa fie salvat și ca salvatorii trebuie sa ajungă repede la el, nu are voie sa fie apăsat de salvatori”, precizează Salvamont Romania.
„Nouă ne-a ajuns să fim bătaia de joc a unor persoane trimise în Parlament să reprezinte interesele cetățenilor. Iar în urma intervențiilor 112 să ajungem să rămanem fără carnet de conducere, să luăm amenzi pe care să le plătim din buzunarele noastre iar ulterior să ni se mai spună că am „intarziat” la intervenție… și asta pentru că în 6 ani de zile nu se sinchisesc să rezolve o situație banală. Suntem singurul serviciu de urgență – de salvare montană din Europa (și probabil din lume)care nu are prioritate în trafic în actiunile – interventiile 112!”, spun cei de la Salvamont Maramureș.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu