Noi norme pentru bunăstarea animalelor. Câinii și pisicile, în atenția forurilor europene

Comisia Europeană a propus noi norme pentru ameliorarea bunăstării câinilor și pisicilor din UE și a condițiilor în care sunt transportate animalele. De asemenea, a răspuns unei inițiative cetățenești prin care se solicita interzicerea creșterii animalelor pentru blană. Potrivit Comisiei Europene în România, „cu peste 72 de milioane de câini și peste 83 de milioane de pisici, valoarea estimată a vânzărilor de câini și pisici este de 1,3 miliarde EUR pe an. În ultimii ani, comerțul ilegal a crescut puternic și unele unități țin animalele în condiții precare. Noile norme urmăresc să armonizeze standardele UE privind bunăstarea câinilor și a pisicilor, în ceea ce privește adăpostirea, îngrijirea, transportul și tratarea acestora în unitățile de reproducție și în magazinele de animale de companie, precum și în adăposturi”.

„În fiecare an, 1,6 miliarde de animale sunt transportate în și din UE. Noile norme urmăresc să limiteze durata călătoriilor și să permită pauze în afara vehiculului de transport în cazul călătoriilor de lungă durată, să mărească spațiul minim și să interzică transportul în condiții de temperaturi extreme. Ameliorarea bunăstării animalelor aduce beneficii nu doar acestora, ci și consumatorilor și fermierilor, deoarece contribuie la sisteme alimentare durabile și la combaterea riscurilor de sănătate publică.

Inițiativa cetățenească europeană (ICE) „O Europă fără produse din blană” a pledat în favoarea interzicerii creșterii animalelor pentru blană și a vânzării de produse din blană. Comisia a însărcinat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară să elaboreze un aviz științific pe această temă. Pe baza acestui aviz, Comisia va decide asupra măsurilor adecvate și va avea în vedere și alte măsuri pentru asigurarea bunăstării animalelor crescute pentru blană. Pachetul privind bunăstarea animalelor este un pilon important al strategiei „De la fermă la consumator”, programul Pactului verde european pentru o agricultură și o producție alimentară mai durabile”, a anunțat Comisia Europeană în România.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu