Noua industrie a Clujului. 20.000 de angajați, plătiți cu salarii medii de 1.500 €

În ciuda fiscalității în creștere din România, centrele locale de servicii de business și-au propus să își sporească efectivele cu 2.000 de oameni în acest an, iar salariile cu 7%.

Asociația Business Service Leaders România (ABSL) a organizat, la Cluj, workshop-ul „Industria serviciilor pentru afaceri ține pasul cu schimbările din mediul socio-economic”, cu 100 de specialiști din domeniu. Companiile au dezbătut efectele ultimelor modificări legislative și fiscale asupra pieței muncii, modul în care se transformă spațiile de lucru.

“Este clar că modificările fiscale ne afectează industria, mai ales cele intrate în vigoare în tehnologia informației (IT), pentru companiile care au componenta de software. Totuși, grupurile multinaționale nu decid de la o zi la alta mutarea într-o nouă țară, avem multe alte criterii în favoarea României. În industria noastră, companiile apreciază în primul rând competența angajaților, iar la acest capitol Clujul este foarte bine poziționat”, ne-a relatat Andreea Gurtler, Operations Manager al ABSL România.

“Un sondaj pe care l-am realizat arată că liderii companiilor își propun ca angajații să revină la birouri, iar pentru aceasta fac îmbunătățiri la locul de muncă, amenajează noi facilități. 64% dintre angajați apreciază birourile unde pot să se simtă bine, să își facă munca așa cum trebuie, să interacționeze cu alți oameni. Observăm și contradicții: angajații care spun că vor un spațiu individual de lucru, dar pe de altă parte se dorește muncă în echipă”, a remarcat Elena Ardelean, Dealer Business Manager pentru Europa Centrală al Genpact.

Un subiect important dezbătut de ABSL a fost tehnologia în contextul pieței muncii. Îmbinarea inteligenței artificiale (AI) generative cu celelalte tehnologii și automatizarea muncii ar putea adăuga până la 3,5% anual la creșterea productivității. Angajații vor avea nevoie de sprijin pentru a dobândi noi competențe. Unele meserii sau posturi se schimbă semnificativ.

„În industria noastră, unde resursa umană este esențială, estimăm că, până în 2030, 60% dintre necesitățile unui job se vor axa pe abilități precum creativitatea, munca în echipă, proactivitatea, adaptabilitatea și cunoștințele digitale, fiind căutați în special angajații cu profil tehnic sau economic”, a explicat Ciprian Dan, președintele ABSL.

Serviciile de resurse umane (HR), financiare și de achiziții sunt cel mai frecvent oferite de către companiile de profil din Cluj, potrivit raportului ABSL pe 2023. Evoluția angajaților care oferă aceste servicii e strâns corelată cu evoluția tehnologiei, oferind numeroase perspective de dezvoltare profesională.

Conform Institutului Național de Statistică, nevoia de forță de muncă înalt calificată este foarte mare. Până în 2030 va exista o creștere cu 60% a numărului de persoane calificate. 42% din muncă va fi efectuate cu ajutorul automatizării și digitalizării. 1 din 2 angajați va avea nevoie de o reconversie profesională.

„Se estimează că, în viitorul apropiat, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita competențe digitale. Învățarea pe tot parcursul vieții și perfecționarea digitală continuă vor juca un rol important. Noi oferim angajaților o mulțime de resurse de învățare, prin intermediul platformei interne Genome, având acces la peste 700 de abilități diferite, dintre care 150 în zona digitală. 40% dintre angajații din România au finalizat aceste module în 2023”, a arătat Corina Câmpean, Cluj Site Leader al Genpact Romania.

“Conform raportului ABSL, majoritatea companiilor (77%) au înregistrat rezultate mai bune în 2023 față de 2022. Creșterea numărului de angajați a fost de 10% în ultimii doi ani. Dacă reușim să integrăm AI în dezvoltarea produselor cu cea mai mare pondere în industria noastră (servicii financiare, IT, HR, achiziții) oferite de peste 65% din companiile respondente, putem menține România într-o poziție competitivă în regiune”, consideră Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL.

Integral pe transilvaniabusiness.ro

Foto: ABSL, TB

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu